Închide

Estonia își va întâri capabilitățile militare, ca răspuns la acțiunile Rusiei în regiune

Avatar
Estonian Army

Sursa foto: Forțele de Apărare din Estonia (Eesti kaitsevägi).

Timp de citire: 2 minute

Estonia își va dezvolta capabilitățile militare defensive, ca răspuns la acțiunile ostile ale Rusiei în regiune, prin achiziția de sisteme de lansare multiplă a rachetelor (MLRS – multiple launch rocket systems), sisteme de apărare aeriană, sisteme de apărare împotriva rachetelor de coastă, precum și capabilități de apărare fără pilot și în mediul cibernetic, acestea fiind prioritățile majore ale Tallinn-ului pentru viitoarele achiziții, potrivit ministrul Apărării din Estonia, Kalle Laanet.

“În luna mai, am anunțat că, împreună cu vecinii noștri letoni și lituanieni, vom cumpăra MLRS pentru armatele noastre. Părerea noastră este că statele baltice ar trebui să aibă capacități comune de apărare, pentru a putea fi luate în serios și a putea descuraja orice agresor”, a declarat Laanet pentru publicația de specialitate Defense News în prima zi a Forumului de Securitate de la Varșovia, un eveniment organizat de Fundația Kazimierz Pułaski, un think-tank polonez specializat în politică externă și de securitate.

În 2017, Lituania a semnat un acord cu compania norvegiană Kongsberg Defense & Aerospace pentru achiziționarea unui sistem sol-aer de apărare antiaeriană cu rază scurtă și medie (NASAMS). Conform Planului Național de Dezvoltare a Apărării Naționale a Estoniei pentru anii 2017-2026, țara intenționează, de asemenea, să achiziționeze un sistem similar de apărare antiaeriană de fabricație americană.

”Am dori să începem acest proiect în cooperare cu SUA”, a spus ministrul.

Întrebat despre alte potențiale achiziții comune, cum ar fi achiziționarea de avioane de luptă pentru protejarea spațiului aerian comun eston, leton și lituanian, Laanet a spus:

”Nu am discutat încă acest lucru, dar, așa cum se spune de fiecare dată, să nu spunem niciodată «niciodată»”.

Misiunea NATO de poliție aeriană în statele baltice a fost lansată la 30 martie 2004, la o zi după ce cele trei țări s-au alăturat Alianței Nord-Atlantice. Astăzi, Estonia, Letonia și Lituania depind în continuare de ceilalți aliați, întrucât nu dispun de forțe militare proprii care să poată fi dislocate în astfel de misiuni.

Alte proiecte ale Tallinn-ului, în curs de desfășurare, cuprind achiziționarea de noi capabilități defensive fără pilot pentru forțele armate estone și investiții în tehnică de apărare cibernetică, potrivit lui Laanet.

Ecosistemul start-up din Estonia ar putea să vină în ajutorul forțelor armate: compania estonă Milrem Robotics dezvoltă vehicule terestre fără pilot (UGV – unmanned ground vehicles), care ar putea fi furnizate forțelor militare ale țării.

”De asemenea, avem în dezvoltare un proiect-pilot pentru construirea de nave fără echipaj pentru marina estonă. A fost creat un consorțiu de companii în domeniul tehnicii de apărare și ne așteptăm ca prima navă de acest tip să fie lansată la apă în 2026”, a mai spus ministrul Apărării din Estonia.

scroll to top