Închide

Revoluția pe piața diamantelor continuă: Pandora lansează diamantele de laborator pe piața din SUA

Avatar
wedding ring, ring, flower

Fotografie de BurningWell pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Gigantul danez al industriei de bijuterii Pandora își va lansa colecția Pandora Brilliance, bazată pe diamante create în laborator, pe piața nord-americană, în SUA și Canada, pe data de 25 august, după ce lansarea colecției în Marea Britanie, în cadrul unui proiect-pilot, s-a dovedit un succes desăvârșit.

Colecția de diamante create în laborator este doar o parte din planul companiei de a transforma din temelii piața bijuteriilor cu diamante, în așa fel încât produsele să devină tot mai accesibile și, în același timp, amprenta de carbon a industriei prelucrătoare să se reducă într-o măsură notabilă, scrie publicația Fashion United.

În primăvara anului trecut, Pandora a anunțat că va renunța la diamantele extrase din mine pentru a comercializa produse mai etice – diamante de laborator. Anterior, în 2020, compania anunțase că, în privința aurului și argintului, va utiliza metale reciclate în totalitate până în 2025.

De altfel, noua colecție este prima de acest fel a companiei realizată în întregime din argint și aur reciclat.

Directorul executiv al Pandora, Alexander Lacik, a explicat:

”Viitorul luxului începe astăzi, aici. Diamantele create în laborator sunt la fel de frumoase ca diamantele extrase din mine, dar sunt disponibile pentru mai mulți oameni și cu emisii de carbon mai mici. Suntem mândri să ne extindem pe piața diamantelor și să oferim bijuterii inovatoare, care stabilesc un nou standard pentru modul în care industria își poate reduce impactul asupra planetei.”

Colecția Pandora Brilliance cuprinde 33 de piese – inele, brățări, coliere și cercei – fiecare având un diamant unic, de claritate VS+, creat în laborator, încastrat manual în argint sterling, aur galben de 14K sau aur alb de 14K. Colecția va utiliza diamante produse în laboratoarele companiei din Statele Unite, folosind 100% energie regenerabilă.

Potrivit companiei, aceste diamante au o amprentă de carbon de doar 8,17 kilograme de CO2 echivalent per carat, ceea ce reprezintă abia 5% din amprenta de carbon corespunzătoare unui diamant natural.

Pandora mai susține că diamantele create în laborator sunt identice cu diamantele extrase din mine din punctul de vedere al caracteristicilor optice, chimice, termice și fizice, fiind clasificate după aceleași standarde cunoscute sub numele de 4C – tăietură, culoare, claritate și carate (cut, colour, clarity and carat).

Bijutierul danez mai precizează că, dacă toate diamantele de pe piață ar fi produse cu aceeași amprentă redusă de carbon precum cele create de laboratoarele Pandora, s-ar economisi peste 6 milioane de tone de CO2 echivalent anual.

Potrivit datelor prezentate de Pandora, inelul de argint din colecția Pandora Brilliance – decorat cu un diamant de 0,15 carate – costă 300 de dolari, iar emisiile de gaze cu efect de seră din procesul de producție al acestuia au fost de doar 2,7 kilograme de CO2 echivalent, cam cât emisiile medii provocate de producția unui tricou. La polul opus, piesa-fanion a colecției – un inel de aur masiv de 14 carate cu un diamant de un carat – costă 1.950 de dolari, iar amprenta sa de carbon este de 10,4 kilograme CO2 echivalent, mai puțin decât emisiile procesului de producție a unei perechi de blugi.

Pandora Brilliance marchează prima colecție din noua categorie Diamonds by Pandora, iar principala piață vizată este cea din Statele Unite, cea mai mare piață a bijuteriilor cu diamante din lume.

În prezent, piața globală de bijuterii cu diamante este estimată la 84 de miliarde de dolari, estimările arătând un trend crescător în perioada următoare.

Inovația celor de la Pandora ar putea fi cu atât mai interesantă pentru jucătorii din piață cu cât unul dintre principalii furnizori globali – Rusia – este tot mai ocolit de producători, din cauza reputației proaste de după invadarea Ucrainei, în luna februarie. De altfel, mai multe țări – printre care și SUA și Canada – au decis stoparea importurilor de diamante din Rusia.

Rusia produce aproximativ 30% din diamantele lumii, dintre care 98% sunt extrase și vândute de compania Alrosa, un imens monopol minier care are legături strânse cu Kremlin-ul.

O treime din Alrosa este deținută de guvernul central federal, iar o altă treime de guvernele regionale – republica Yakuția și administrațiile sale.

Compania aduce profituri semnificative pentru acționarii săi guvernamentali, raportând vânzări de 4,16 miliarde de dolari în 2021, cu un profit net de 91 de miliarde de ruble (943 de milioane de dolari).

scroll to top