Închide

Ridicarea restricţiilor anti-COVID nu a diminuat problemele de sănătate mintală în rândul europenilor

Avatar
alzheimer's, man, portrait

Fotografie de geralt pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Sondajele realizate de agenţia Eurofound a UE în rândul a 200.000 de persoane au constatat că cei care raportează probleme de sănătate mintală s-a dublat, ajungând de la 6,4% în martie 2020, la începutul pandemiei de COVID, la 12,7% doi ani mai târziu, chiar dacă restricţiile au fost relaxate.

“Odată cu reluarea interacţiunii sociale, mulţi au sperat că bunăstarea mintală se va îmbunătăţi. Cu toate acestea, în primăvara anului 2022, riscul de depresie rămâne îngrijorător de mare pentru mulţi oameni”, potrivit Eurofound și AGERPRES, adăugând că riscul este mai mare în rândul tinerilor.

Sondajele online, realizate în perioada martie 2020 – mai 2022, au dezvăluit, de asemenea, că numeroşi locuitori din cele 27 de ţări membre UE fac eforturi să se descurce cu cât câştigă şi sunt expuşi unui risc mai mare de sărăcie energetică, în special din cauza inflaţiei ridicate.

Circa 53% dintre respondenţi au declarat că familia lor se confruntă cu dificultăţi financiare în primăvara anului 2022, comparativ cu 47% la începutul pandemiei, a afirmat Eurofound într-un raport separat.

“Un grad ridicat de îngrijorare (în legătură cu situaţia financiară) combinat cu incertitudinea cu privire la viitor ar putea continua să aibă un impact negativ asupra sănătăţii mintale”, afirmă Eurofound.

În plus, aproape unul din cinci respondenţi a declarat că nu beneficiază de asistenţa medicală de care are nevoie, în special în ceea ce priveşte spitalele şi îngrijirea specializată pentru bunăstarea mintală.

scroll to top