Închide

Israelul are în plan să exporte gaz în Europa începând de anul viitor

Avatar
Ap22255359086070

foto: AP/Michael Sohn

Timp de citire: 2 minute

Israelul este un nou actor energetic care poate intra pe piața europeană pentru a înlocui gazul din Rusia. Premierul Israelului a discutat despre acest proiect la Berlin, cu cancelarul Olaf Scholz, potrivit TVR.

Germania lucrează deja la infrastructura care i-ar permite să importe gaz de la alți parteneri. Între timp, Uniunea Europeană vrea să oblige marile companii energetice să plătească o taxă de solidaritate pentru a compensa creșterea facturilor.

Țările Uniunii Europene urmează să anunțe săptămâna aceasta o măsură temporară de susținere a consumatorilor casnici care vor fi puși în fața unor creșteri mari ale facturilor, la iarnă.

Ajutorul ar putea fi extins și către micile afaceri aflate în dificultate.

Potrivit proiectului Uniunii Europene, care mai poate suferi modificări până va fi publicat, companiile energetice, dar și rafinăriile, ar putea fi obligate să contribuie financiar, în funcție de profiturile din anul fiscal 2022, pentru a reduce din povara scumpirii energiei.

Un ajutor pentru criza gazului din Europa ar putea veni din Israel, țară care are mari rezerve de gaz în platoul continental al Mării Mediterane.

Yair Lapid, premierul Israelului:

Cancelarul (n.red. Olaf Scholz) şi cu mine am discutat destul de mult despre energie şi despre necesitatea de a coopera în sectorul energetic. Israelul va fi, probabil, capabil să exporte gaz spre Europa, sperăm de anul viitor. Vom fi parte a efortului de a înlocui gazul rusesc în Europa.

Potrivit datelor, Israelul poate livra 10 la sută din gazul pe care Europa îl primea din Rusia. Olaf Scholz a subliniat că Germania lucrează la un proiect de infrastructură care va permite importarea de gaz de la noi parteneri energetici.

În ecuația energetică a Europei intervine și Norvegia, devenită principalul furnizor de gaz al continentului, după ieșirea din schemă a Rusiei.

Totuși, premierul Norvegiei avertizează că “Plafonarea preţului gazelor naturale nu va rezolva problema lipsei de gaz a Europei”.

Această propunere a plafonării prețului gazelor din Rusia este susținută de majoritatea țărilor europene și a fost prezentată săptămâna trecută la Bruxelles.

În acest timp, mai marii industriei auto germane au atras atenția că, în urma creșterii prețurilor la energie, viitorul vehiculelor electrice este amenințat.

Iar în Elveția, pentru a face economie, ministrul Energiei le propune concetățenilor săi să facă duşuri doar câte doi.

scroll to top