Închide

ROBOR-ul crește și nu se mai oprește. Un nou maxim al indicelui din ultimii aproape 13 ani

Avatar
clock, money, growth

Fotografie de nattanan23 pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Banca Națională a României (BNR) a anunțat că indicele ROBOR la 3 luni (ROBOR 3M), în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat joi de la 8,15% până la 8,17%, potrivit unui comunicat al instituției. Este a șaptea creștere consecutivă a indicelui, care ajunge la un nou record al ultimilor aproape 13 ani. Precedenta valoare mai mare decât cea de astăzi a fost înregistrată pe 29 ianuarie 2010 – 8,29% pe an.

Totodată, indicele ROBOR la 6 luni (ROBOR 6M) a crescut de la 8,24% la 8,27%.

ROBOR la 3 luni a început anul la 3,02%, în timp ce ROBOR la 6 luni era, la aceeași dată, de 3,14%.

Creşterea accelerată a indicelui a început în data de 24 februarie, când Rusia a invadat Ucraina. În lunile următoare, a urmat o creștere susținută până în august, când indicele a atins nivelul de 8,14%, maximul ultimilor 12 ani – până ieri.

La mijlocul lunii august, în urma unei declarații a guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, care a certat băncile, spunând că ”au cam sărit calul cu indicele ROBOR” şi s-au dus în sus mult mai mult decât rata de politică monetară, indicele a început să scadă, menținându-se de atunci în intervalul 7,90-7,99%.

scroll to top