Închide

Elon Musk nu mai vrea să dea Ucrainei internet gratis, prin Starlink, și cere bani de la Pentagon

Avatar
SpaceX Starlink

Fotografie de ANIRUDH pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Cel mai bogat on al planetei, Elon Musk, fondatorul SpaceX, a solicitat Departamentului Apărării al Statelor Unite să-şi asume costurile presupuse de utilizarea sateliţilor săi Starlink pentru facilitarea comunicaţiilor din Ucraina, pe care i-a pus la dispoziţie până acum în mod gratuit, potrivit postului american CNN, citat de agențiile EFE și Agerpres.

SpaceX a transmis Pentagonului că ar putea sista acest serviciu dacă nu îi va achita câteva zeci de milioane de dolari în fiecare lună, transmite CNN.

După începutul războiului din Ucraina, Musk a donat Ucrainei terminale pentru serviciul său de conexiune prin satelit Starlink, comunicaţiile prin internet din această ţară fiind întrerupte de bombardamente.

Antreprenorul a atenţionat că această operaţiune a costat SpaceX până acum 80 de milioane de dolari, sumă care ar urma să ajungă la peste 120 de milioane de dolari până la sfârşitul acestui an şi 400 de milioane în următoarele 12 luni.

”Nu mai suntem în situaţia de a putea dona în continuare terminale Ucrainei sau finanţa terminalele existente pe o perioadă de timp nedefinită”, a scris directorul de vânzări guvernamentale al SpaceX într-o scrisoare adresată Pentagonului în luna septembrie.

Între documentele trimise de SpaceX Pentagonului şi văzute de CNN se află şi o cerere directă – nedezvăluită până acum – adresată lui Elon Musk de comandantul armatei ucrainene, Valeri Zalujni, privind încă 8000 de terminale Starlink.

Despre faptul că Musk a refuzat personal o cerere a Kievului pentru extinderea serviciului de internet prin satelit în Crimeea, de teamă că o ofensivă a armatei ucrainene de a recuceri peninsula din mâinile rușilor va declanșa un război nuclear, a relatat în această săptămână și Business Insider.

De asemenea, săptămâna trecută, Financial Times (FT) a scris că serviciul Starlink a suferit întreruperi ”catastrofale” pe linia frontului, ceea ce a stârnit speculații conform cărora sistemul a fost închis în zonele controlate de Rusia. O explicație benignă a acestor probleme ar fi putut fi dorința de a nu permite Kremlinului să exploateze, la rândul său, rețeaua, nota FT.

A vorbit sau nu Musk cu Putin pe tema Ucrainei?

Potrivit lui Ian Bremmer, președintele și fondatorul Eurasia Group – o companie de consultanță și cercetare a riscurilor politice globale cu sediul principal la New York -, la finalul lunii septembrie, Musk păruse să îi confirme că serviciul prin satelit a fost parțial dezactivat în mod intenționat.

Tot Bremmer a mai dezvăluit, într-o postare pe Twitter din această săptămână, că Musk pretinde că a vorbit recent cu președintele rus Vladimir Putin, spunând că acesta este ”pregătit să negocieze”.

Coincidență sau nu, Musk a propus, la începutul lunii octombrie, un plan de pace pentru încheierea războiului din Ucraina, văzut în Occident ca fiind favorabil Rusiei. De altfel, chiar propagandiștii Moscovei s-au arătat încântați de ideea de a primi un astfel de sprijin din partea unui ”influencer” important din Occident.

În conversația evocată de Ian Bremmer, Putin ar fi amenințat să folosească armele nucleare dacă Ucraina va încerca să ia înapoi Crimeea, o peninsulă care găzduiește baze militare ale forțelor navale ruse din Marea Neagră.

Musk a negat, tot pe Twitter, că ar fi avut vreo conversație în ultimul timp cu liderul de la Kremlin, spunând că ”a vorbit cu Putin o singură dată și asta a fost acum vreo 18 luni”, iar subiectul discuțiilor „a fost spațiul cosmic”.

scroll to top