Închide

”Gaz fără Putin” – Noua doctrină energetică a Germaniei se bazează pe sprijin din Qatar

Avatar
Habeck In Katar

Sursa foto: Bernd von Jutrczenka / DPA.

Timp de citire: 4 minute

Ministrul Economiei din guvernul de la Berlin, Robert Habeck, a anunțat duminică încheierea unui acord convenit împreună cu autoritățile din Qatar, în privința unui parteneriat energetic care să asigure Germaniei livrări de gaze naturale lichefiate din emiratul din Golf. Gazul rusesc nu va mai fi necesar pe viitor, a dat asigurări Habeck, potrivit agenției de presă dpa, citată de prestigiosul săptămânal german Stern, în ediția sa online.

Este un prim pas pe lungul drum al Germaniei către o nouă epocă, cea a gazului ”fără Putin”, a spus Robert Habeck, care a avut întâlniri cu emirul Qatarului, Tamim bin Hamad al Thani, o întrevedere care s-a soldat cu un rezultat mai bun decât era așteptat.

Habeck a spus că a fost convenită ”foarte ferm” încheierea unui parteneriat energetic pe termen lung. Reprezentanții companiilor germane care l-au însoțit în Qatar urmează să intre de acum înainte în negocierile contractuale propriu-zise cu partea qatareză, a mai precizat el.

La finalul declarației sale, Habeck, membru al Partidului Verzilor, i-a transmis apoi un mesaj și lui Vladimir Putin:

”Dacă va fi să mai avem nevoie de gaz rusesc, asta s-ar mai putea întâmpla anul acesta, nu și în viitor. Și abia am început. Deci, cine are urechi de auzit, să audă!”

Colosul industrial german în noua ordine mondială

Războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina a dus politica energetică germană la un punct de cotitură. Până acum, ponderea importurilor rusești în importurile totale de gaze din Germania a fost de aproximativ 55%. Din acest motiv, Habeck a respins vehement un embargo asupra livrărilor rusești și a avertizat cu privire la pagubele grave pe care o astfel de decizie le-ar aduce economiei germane.

Așa stând lucrurile, calea de ieșire din această situație nu poate fi decât diversificarea surselor și structurii de import.

”Ieșirea din această fundătură constă în mai multe repere”, a spus Habeck.

De aceea, ministrul Economiei a fost deja în Norvegia, a purtat deja discuții cu Canada, iar turneul economico-diplomatic a continuat acum în Qatar, în acest weekend. Emiratul este unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de gaz natural lichefiat (GNL). Qatarul a livrat până acum în principal pe piețele din Asia, dar intenționează să-și extindă semnificativ capacitățile de export în următorii ani.

Călătoria sa în Qatar a fost motivată de faptul că mai multe companii germane erau deja în negocieri contractuale cu companiile din Qatar, a spus Habeck. Cu toate acestea, negocierile dintre companii ar fi avut nevoie de un ”impuls motivațional” la nivel guvernamental.

Habeck se vede ca un ”deschizător de uși” pentru economia germană, iar programul vizitei sale la Doha a fost extrem de bogat, tocmai în acest context.

Pe lângă emir, s-a întâlnit cu ministrul Economiei, cu ministrul de Externe și cu ministrul Energiei de la Doha. Delegația germană i-a mai cuprins și pe numeroși manageri de cel mai înalt rang: șefii unor giganți industriali precum Thyssenkrupp, Bayer, Siemens Energy și multe altele.

Directorul general al RWE, Markus Krebber, spune ca regiunea Golfului și, în special, Qatarul, reprezintă un spațiu extrem de important pentru aprovizionarea cu energie pentru întreaga lume și, prin urmare, și pentru Europa:

”Întrucât noi, în Germania, vrem să ne diversificăm sursele de aprovizionare, importanța Golfului va crește și mau mult”, a spus el.

Obiectivele noii strategii de aprovizionare cu energie a Germaniei

Qatarul este o piatră de temelie în strategia lui Habeck – care include obiective pe termen scurt, mediu și lung.

Pe termen scurt, livrările de GNL din Qatar sunt menite să ajute la asigurarea aprovizionării cu gaze în Germania pentru iarna viitoare.

Pe termen mediu, GNL-ul din Qatar urmează să fie recepționate prin terminale noi, pe care Germania le va construi în perioada următoare.

Deși GNL-ul este mai scump decât gazul pe care Germania îl primea din Rusia, nimeni nu poate ști acum în ce fel și cât va continua războiul din Ucraina. În plus, chiar dacă faza acută a conflictului va înceta, nimeni nu știe dacă Putin nu va opri cumva alimentarea cu gaz a ”țărilor neprietene”. De aceea, un terminal GNL propriu, de mare capacitate, ar trebui să reprezinte asigurarea unei aprovizionări stabile cu energie a Germaniei.

Pe termen lung, însă – și acesta este cel mai mare obiectiv – Germania vrea să scape complet de combustibilii fosili, în conformitate cu dezideratele Verzilor, partid din care face parte și Robert Habeck.

Neutralitatea climatică urmează să fie atinsă până în 2045, iar continuarea turneului economico-diplomatic al înaltului demnitar de la Berlin are legătură directă cu acest plan.

Habeck se va deplasa luni în Emiratele Arabe Unite, unde va ataca subiectul hidrogenului verde, care este produs fără emisii de CO2 pe baza energiilor regenerabile și este destinat să permită decarbonizarea în industriile siderurgică și chimică din Germania, atât de dependente de combustibilii fosili.

De altfel, nici parteneriatul energetic cu Qatarul nu se va limita la aprovizionarea cu GNL, a spus Habeck după întâlnirea sa cu Emirul de la Doha, ci va cuprinde, într-o fază ulterioară, extinderea energiilor regenerabile și măsuri de eficiență energetică.

Qatarul, spălat peste noapte de toate păcatele

Nu a fost deloc o vizită simplă pentru Habeck, el însuși vorbind despre un ”teren instabil din punct de vedere diplomatic”.

De la controversata atribuire a găzduirii Cupei Mondiale la fotbal din acest an, opinia publică internațională a criticat în mai multe rânduri, cu vehemență, situația drepturilor omului în emiratul condus autocratic.

Pe tot teritoriul qatarez sunt muncitori în construcții, în principal din India, Bangladesh, Nepal și Pakistan, ale căror condiții dificile de muncă au stârnit furtuni în presa occidentală, subiect pe care l-a abordat și Habeck în discuțiile cu demnitarii de la Doha.

”Este inacceptabil ca oamenii de aici să trăiască în sărăcie și să fie exploatați”, a spus el.

Autoritățile qatareze au dat asigurări că situația se va îndrepta și au adăugat că Qatarul este prima țară arabă care a introdus un salariu minim pentru muncitori, iar aceștia nu mai sunt nevoiți să lucreze în arșița amiezilor din Golf.

Atâta doar că, deocamdată, toate acestea sunt doar niște promisiuni.

scroll to top