Închide

România conduce în continuare, la distanță, topul european al deceselor în accidente rutiere

Avatar
silver and black car engine

Fotografie de Clark Van Der Beken pe Unsplash

Timp de citire: 3 minute

Comisia Europeană a publicat luni cifrele preliminare privind rata deceselor în accidente rutiere aferente anului 2021, principala constatare fiind aceea că, deși numărul deceselor a fost în creștere față de 2020, comparativ cu 2019 – anul de dinaintea pandemiei – numărul accidentelor fatale la nivelul Uniunii Europene este în scădere. România rămâne, la mare distanță, în fruntea sinistrului clasament al celor mai mulți morți pe șosele, potrivit datelor Comisiei.

Datele estimative arată că anul trecut și-au pierdut viața pe șoselele UE un număr de circa 19.800 de persoane, în creștere cu 1.000 de decese față de 2020 (+5%), dar în scădere cu aproape 3.000 (-13%) față de primul an pre-pandemic, 2019. Obiectivul general al Comisiei este de a reduce la jumătate numărul de decese asociate accidentelor rutiere până în 2030. La nivelul UE, în ultimul deceniu s-a înregistrat o scădere de 36%.

Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, a declarat:

”Pe măsură ce traficul revine la normal, trebuie să ne asigurăm că nu revenim și la numărul de decese de dinaintea pandemiei. La nivelul UE, ne vom strădui, prin finanțare, legislație și sensibilizarea opiniei publice, să contribuim la realizarea unui «sistem de siguranță» – infrastructură mai sigură, vehicule mai sigure, utilizare mai sigură a drumurilor și îngrijire medicală mai bună după accident. Aceasta este, însă, o responsabilitate comună cu statele membre, cu industria de profil și cu utilizatorii drumurilor. Fiecare deces și rănire gravă pe drumurile noastre trebuie evitată.”

La nivelul UE, decesele din accidente rutiere în 2021 au crescut cu 5% față de anul precedent, deși comparațiile cu 2020 sunt puternic influențate de modelele nivelului de trafic din fiecare țară în timpul pandemiei. Între 2019 și 2020, numărul deceselor rutiere a scăzut cu 17%.

Clasamentul general al ratelor de mortalitate pe șosele în statele membre nu s-a schimbat semnificativ, cele mai sigure drumuri fiind cele din Suedia (18 decese la un milion de locuitori), în timp ce România (93 de decese la un milion de locuitori) a raportat cea mai mare rată în 2021. Media UE a fost de 44 de decese din accidente rutiere la un milion de locuitori.

Pe baza cifrelor preliminare, nouă state membre (Danemarca, Germania, Irlanda, Cipru, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia și Suedia) au înregistrat cel mai scăzut număr de decese asociate traficului rutier în 2021.

Comparativ cu anul pre-pandemic 2019, în 2021 rata deceselor în accidente rutiere a scăzut cu 13% la nivelul UE, cele mai mari scăderi – de peste 20% – fiind raportate în Danemarca, Belgia, Portugalia, Polonia și Lituania. În schimb, în ​​ultimii doi ani, Letonia, Slovenia și Finlanda au înregistrat creșteri ale numărului de decese.

2022 03 28 Memo Fig2
Numărul deceselor din accidente rutiere la un milion de locuitori, în UE, în 2021. Sursa: estimări ale Comisiei Europene, CARE (EU Road accidents database).

În România, numărul deceselor din accidente rutiere a crescut cu 8% în 2021, față de anul anterior. În comparație cu anul pre-pandemic 2019, numărul acestora a scăzut cu 4%, într-un ritm mai lent decât media UE care a cunoscut un declin de 13%.

Cele mai afectate grupuri de participanți la trafic

Datele disponibile oferă o perspectivă asupra categoriilor de utilizatori ai drumurilor publice implicați în cele mai multe accidente mortale.

În general, 52% dintre decesele din trafic rutier au avut loc pe drumurile rurale, față de 40% în zonele urbane și 8% pe autostrăzi.

Ocupanții mașinilor implicate în accidente (șoferi și pasageri) au reprezentat 43% din totalul deceselor în accidente rutiere, în timp ce pietonii au reprezentat 20%, utilizatorii de vehicule cu două roți (motociclete și mopede) 18%, iar bicicliștii 10% din totalul deceselor.

În zonele urbane, modelul este foarte diferit, pietonii (37%) reprezentând cea mai mare categorie printre victime. Utilizatorii de vehicule cu două roți și motor (motociclete și mopede) reprezintă 18%. Numărul bicicliștilor uciși pe șosele în zonele urbane a ajuns la 14% din total, în creștere accentuată față de anii anteriori. Prin urmare, aproape 70% din totalul deceselor din zonele urbane au avut drept victime persoane provenite din așa-numitele ”categorii de utilizatori vulnerabili” ai drumurilor.

Bărbații au reprezentat trei din patru decese în accidente rutiere (77%), în timp ce persoanele cu vârsta de peste 65 de ani au numărat mai mult de un sfert (28%) din totalul deceselor, deși, păstrând proporționalitatea, mai mulți tineri sunt uciși în asemenea incidente de trafic rutier. 12% dintre cei uciși pe drumurile UE aveau vârstele cuprinse între 18 și 24 de ani, această grupă de vârstă reprezintă doar 7% din populația UE. Prin urmare, statisticile arată că tinerii sunt mai susceptibili de a fi implicați în accidente rutiere fatale.

scroll to top