România, Polonia și alte 7 țări, presiuni în UE ca gazul să beneficieze de finanțări ecologice
Polonia, România și alte șapte țări și-au intensificat presiunea pentru a se asigura că gazele naturale sunt clasificate drept investiții durabile în conformitate cu noile normele de finanțare ale UE, avertizând la Bruxelles că ultima sa propunere este scurtă, arată un document văzut de Reuters.
Așa-numita „taxonomie” a Uniunii Europene este o parte esențială a agendei de finanțare durabilă a blocului, deoarece urmărește să dirijeze miliarde de euro către activități care vor ajuta să fie atins obiectivul de zero emisii de gaze cu efect de seră până în 2050. Comisia a sperat să publice regulile taxonomiei în luna ianuarie, dar a întârziat acest lucru până în luna aprilie, după ce țările și companiile s-au opus unui prim draft de reguli, care a refuzat etichetele verzi pentru centralele pe gaz.
Un nou proiect de draft analizat de Reuters săptămâna trecută arată că acum Comisia a propus acordarea unor etichete verzi doar unor centrale pe gaz, dar în condiții stricte. Noua propunere, care nu a fost încă publicată, nu s-a dovedit mai acceptabilă.
Peste 200 de oameni de știință, experți în finanțe și militanți au îndemnat săptămâna trecută Comisia să nu cedeze și să excludă gazele – ceea ce spun ei că este crucial pentru alinierea taxonomiei cu obiectivele determinate stiințific de prevenire a schimbărilor climatice catastrofale.
Între timp, nouă țări, inclusiv Republica Cehă, Croația, Cipru, Grecia, Ungaria, Malta și România, au depus vineri un document comun care se opune noii propuneri. Aceste țări plus Slovacia s-au opus și primei propuneri a Comisiei de a nu sprijini gazul. Grupul a declarat că noua propunere ignoră nevoile individuale ale statelor membre – multe dintre țările semnatare intenționând să utilizeze gazul pentru a înlocui cărbunele mult mai poluant – și a solicitat Comisiei să acorde mai multor centrale pe gaze o etichetă verde.
„Investițiile considerate astăzi„ durabile ”nu ar trebui să devină „nesustenabile” peste noapte, deoarece nu sunt listate sau nu se încadrează în definiția taxonomiei”, a declarat Grupul în cadrul unui editorial apărut în presă în 26 martie.
Comisia a propus un prag maxim al emisiilor de 100 de grame de echivalent CO2 pe kilowatt-oră pentru centralele electrice pe gaz care doresc să obțină eticheta durabilă, dar grupul a declarat că această limită ar trebui stabilită la un nivel „fezabil din punct de vedere tehnic”.
Concesiile din ultima propunere a Comisiei, de a acorda centralelor termice și electrice combinate alimentate cu gaz o etichetă verde, dacă îndeplinesc un prag mai scăzut de emisii, dar respectă alte reguli, inclusiv faptul că trebuie să înlocuiască o instalație mai poluantă și să înceapă să funcționeze până în 2025, nu merg suficient de departe, au adăugat ei.
Acest termen este prea scurt, au mai spus cele nouă țări, deoarece unele țări au anunțat deja planuri care prevăd eliminarea treptată a centralelor termice pe cărbune. Un diplomat dintr-o țară UE care se opune oricărei relaxări a regulilor a declarat că acest lucru ar submina
în mod fundamental obiectivul taxonomiei.
“Acest lucru riscă să ne îndepărteze de taxonomia bazată pe știință către o taxonomie bazată pe lobby”, a spus el.