Închide

Rusia amenință cu ruperea relațiilor cu UE, dacă europenii vor impune sancțiuni dure

Avatar
putin, russia, sochi 2014

Fotografie de hafteh7 pe Pixabay

Ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, a declarat că Moscova este pregătită să rupă legăturile cu Uniunea Europeană dacă europenii îi vor impune sancțiuni economice dure, potrivit unor extrase publicate dintr-un interviu postat vineri pe site-ul diplomației de la Kremlin, citate de Reuters.

Declarația lui Lavrov vine pe fondul unei creșteri a tensiunii din relația dintre Rusia și Occident, din cauza arestării și încarcerării lui Alexei Navalnîi, eveniment care a stârnit discuții despre posibile noi sancțiuni.

Trei surse diplomatice europene au declarat joi pentru Reuters că este foarte probabil ca Uniunea Europeană să impună interdicții de călătorie și înghețarea activelor unora dintre apropiații președintelui rus Vladimir Putin, posibil chiar în această lună, după ce Franța și Germania și-au manifestat dorința de a merge mai departe în această direcție.

Presiunile pentru sancționarea Rusiei s-au intensificat după ce Kremlinul a expulzat diplomați din Germania, Polonia și Suedia tocmai în ziua vizitei șefului diplomației europene, Josep Borrell, în Rusia.

Ministrul rus de externe Lavrov a fost întrebat într-un interviu care urmează să fie publicat integral mai târziu vineri dacă Moscova se va îndrepta acum spre tăierea legăturilor cu UE însăși.

”Plecăm de la faptul că suntem pregătiți să o facem (ruperea relațiilor), în cazul în care vom avea de suportat din nou sancțiuni impuse în unele sectoare care creează riscuri pentru economia noastră, inclusiv în cele mai sensibile sfere. Nu vrem să ne izolăm pe plan global, dar trebuie să fim pregătiți pentru asta. Dacă vrei pacea, pregătește-te pentru război”, a spus Lavrov, citat de Reuters.

scroll to top