Rusia vrea, din nou, să-și schimbe granițele după bunul plac. Noua țintă: frontierele maritime din Marea Baltică
La fel ca de multe alte ori în istoria sa, Rusia vrea să își schimbe legislația, în așa fel încât, prin propria voință, granițele statale ale Federației Ruse să fie împinse în teritoriile altor state. De această dată, ministerul rus al Apărării a publicat un document prin care propune un plan de modificare a granițelor țării la Marea Baltică și de extindere a apelor teritoriale, în apropierea apelor teritoriale ale vecinilor săi din NATO, provocând reacții prompte din partea Lituaniei și Finlandei, transmite publicația Bloomberg.
Într-un document publicat pe site-ul guvernului de la Moscova în consultare publică, ministerul Apărării a transmis că intenționează să ajusteze coordonatele punctelor care delimitează apele teritoriale ale Rusiei. Pentru justificarea propunerii, ministerul a făcut referire la un document din 1985 adoptat de Uniunea Sovietică.
Acțiunile Rusiei reprezintă ”o provocare intenționată, în crescendo, menită să intimideze țările vecine”, a declarat Ministerul de Externe al Lituaniei într-o declarație de presă.
Vilnius-ul a adăugat că, drept răspuns, va convoca un oficial diplomatic rus pentru explicații.
”Aceasta este încă o dovadă că politica revizionistă a Rusiei reprezintă o amenințare la adresa securității țărilor vecine și a Europei, în ansamblul său”, a mai transmis diplomația lituaniană.
Măsura propusă de Moscova apare pe fondul creșterii tensiunilor dintre Kremlin și statele NATO, în contextul în care Rusia a declanșat, în urmă cu mai bine de doi ani, cel mai mare conflict din Europa de la Cel de-al Doilea Război Mondial încoace. De asemenea, s-a împlinit deja un an de când Finlanda a intrat în NATO, urmată de Suedia, în urmă cu câteva luni, ceea ce a întărit apărarea și securitatea Europei la Marea Baltică, în răspuns la agresiunea Rusiei asupra Ucrainei.
Fără să fi specificat coordonatele pe care le vizează pentru modificare, Rusia a mai transmis că decizia va avea impact atât asupra părții continentale a Rusiei de pe malul Balticii, cât și insulele rusești din Marea Baltică. În mod specific, zonele vizate ar fi cele riverane Golful Finic și zona de graniță din jurul regiunii Kaliningrad, exclava Rusiei care se învecinează cu Lituania și Polonia.
Ministrul de Externe al Finlandei, Elina Valtonen, a declarat că Rusia, în calitate de semnatar, ar trebui să respecte Convenția Națiunilor Unite privind dreptul mării, care guvernează modul în care statele riverane își definesc apele teritoriale și drepturile maritime.
”A semăna confuzie reprezintă o metodă clasic rusească a războiului hibrid, însă Finlanda nu va cădea în plasa confuziei”, a scris ea într-o postare pe X, fostul Twitter.
Potrivit documentului citat emis de Ministerul rus al Apărării, acesta va rămâne în consultare publică până pe 4 iunie.
Propunerea stabilește drept termen al implementării modificărilor luna ianuarie 2025.
Într-o notă explicativă, Ministerul Apărării susține că acționează în conformitate cu un ordin guvernamental adoptat în 2019, privind dezvoltarea activităților maritime ale Rusiei până în 2030. Ca atare, sunt necesare modificări, întrucât coordonatele de măsurare actuale nu permit Rusiei să determine limita apelor sale teritoriale și ”nu corespund pe deplin situației geografice moderne”, fără a da mai multe detalii.
Așadar, documentul este obligatoriu pentru ca Rusia să poată modifica hărțile de navigație maritimă, în așa fel încât acestea să reflecte ”noua graniță maritimă”.