Închide

Rusia ar putea întrerupe vineri livrările de gaze Finlandei

Avatar
flame, gas, gas flame

Fotografie de Magnascan pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Principalii politicieni finlandezi au fost avertizați că Rusia ar putea întrerupe vineri livrările de gaze către vecina Finlanda, a relatat joi ziarul local Iltalehti, citând surse anonime, conform Reuters.

Ziarul nu a precizat de unde ar fi venit avertismentul, iar Reuters nu a putut verifica informația.

Președintele finlandez Sauli Niinisto și premierul Sanna Marin au declarat joi că Finlanda va solicita aderarea la NATO “fără întârziere”, ceea ce a determinat Rusia să promită un răspuns.

Majoritatea gazului utilizat în Finlanda provine din Rusia, dar gazul reprezintă doar aproximativ 5% din consumul anual de energie al țării.

Cu toate acestea, pierderea celei mai mari părți a aprovizionării cu gaz ar însemna că giganți industriali precum Neste și Metsa, precum și alte companii din industria forestieră, chimică și alimentară ar trebui să găsească surse alternative de energie sau să își adapteze producția.

La 5 mai, guvernul finlandez a declarat că este pregătit pentru posibilitatea ca vecinul său estic să întrerupă livrarea de gaze la sfârșitul lunii mai, ca răspuns la refuzul Finlandei de a se conforma cererilor Rusiei ca plățile pentru gaz să fie făcute în ruble.

Având conexiuni directe prin conducte cu Rusia, Finlanda și țările baltice sunt mai dependente de gazul rusesc decât alte țări europene.

scroll to top