Închide

Veniturile Rusiei din vânzarea de petrol au crescut cu 50% în 2022, în ciuda războiului

Avatar
oil, oil production, oil pump

Fotografie de Moni49 pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Veniturile obținute de Rusia din petrol au crescut cu 50% în acest an, în ciuda faptului că, după începerea invaziei în Ucraina, mai mulţi importatori au fost nevoiţi să refuze aprovizionarea cu petrol rusesc, potrivit unui raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie (IEA), citat de Bloomberg. Pe de altă parte, Agenția consideră însă că o interdicţie completă a importului de petrol rusesc ar putea obliga companiile ruseşti să închidă mai multe puţuri aflate în exploatare.

Potrivit raportului, Rusia a câştigat aproximativ 20 de miliarde de dolari în fiecare lună, din vânzările combinate de petrol şi produse petroliere. Livrările ruseşti continuă chiar şi în ciuda negocierilor UE pentru interzicerea importurilor. Asia este încă interesată să cumpere petrol rusesc, în timp ce China şi India cumpără acele mărfuri care nu sunt necesare sau sunt refuzate în prezent în Europa.

IEA, care consiliază economiile majore, a lăsat  în raport, în mare parte neschimbate, previziunile privind vânzările globale de petrol: pieţele globale de combustibil sunt strâns conectate şi s-ar putea confrunta cu un „stres” suplimentar în lunile următoare.

Cu toate acestea, Moscova continuă să obţină câştiguri financiare extraordinare în comparaţie cu primele patru luni din 2021. În ciuda condamnării publice şi a impunerii de sancţiuni împotriva Rusiei, veniturile totale din exporturile de petrol au crescut cu 50% în acest an, se arată în raport.

IEA consideră că această profitabilitate este una temporară. Agenţia consideră că o interdicţie totală a importurilor de petrol rusesc ar putea obliga companiile ruseşti să închidă mai multe puţuri de petrol.

scroll to top