Închide

Legarea de glie: Rusia confiscă pașapoartele angajaților la stat, de frică să nu fugă în străinătate

Avatar
Clouds over kremlin

Kremlin. Fotografie de Valeria Nikitina pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

Oficialilor ruși și angajaților companiilor de stat li se ordonă, din ce în ce mai mult, să predea pașapoartele către membrii serviciilor de securitate, pentru ca autoritățile de la Moscova să se asigure că nu vor putea părăsi țara, arată o investigație comună a publicațiilor independente Current Time și Radio Liberty, citată de The Moscow Times.

Situațiile variază de la un loc de muncă la altul: unora dintre angajații din structurile de stat li s-a comunicat că trebuie să predea pașapoartele fie către FSB, fie către un departament special similar instituit la locul lor de muncă, în timp ce alții au fost ”sfătuiți” să nu călătorească în străinătate în perioadele de vacanță, potrivit investigației citate.

Funcționarii din aparatul de stat care nu își predau pașapoartele sunt amenințați cu concedierea, în timp ce angajații companiilor de stat au, în general, posibilitatea de a-și da singuri demisia dacă refuză să predea pașapoartele.

Restricțiile de călătorie pot varia de la interdicția completă de a părăsi Rusia până la permisiunea de a pleca doar în ”țările prietenoase” – aliați ai Rusiei sau membri ai Uniunii Economice Eurasiatice.

Sunt posibile excepții, arată investigația citată: ”dintr-un motiv întemeiat”, se poate obține permisiunea de a zbura în Emiratele Arabe Unite, însă cei care fac astfel de călătorii sunt nevoiți să elaboreze un raport scris despre călătoria lor la întoarcerea în Rusia.

Ancheta mai arată că regulile tind să devină mai stricte cu cât persoana vizată este mai apropiată de cercurile interne de putere de la Moscova. De pildă, angajații de la Kremlin nu mai au voie să părăsească Rusia deloc.

Recenta extindere a restricțiilor de călătorie nu pare să aibă niciun temei juridic. Legislația actuală a Rusiei interzice călătoriile în străinătate doar oficialilor cu acces la secrete de stat, membrilor FSB, precum și personalului armatei.

În februarie, răspunzând la o întrebare a jurnaliştilor despre interzicerea călătoriilor în străinătate, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu există o astfel de interdicţie pentru oficialii ruşi.

scroll to top