Rusia, de acord cu o pauză de 30 de zile în atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene
Președintele american Donald Trump și omologul său rus Vladimir Putin au convenit, în timpul convorbirii lor telefonice de marți, să încerce să obțină o încetare limitată a focului împotriva obiectivelor energetice și de infrastructură în războiul Rusia-Ucraina, potrivit Casei Albe și Kremlinului, potrivit Euronews.
Ambele părți au publicat declarații scrise la scurt timp după lunga convorbire telefonică, Casa Albă descriind-o drept primul pas într-o „mișcare către pace” care speră că va include în cele din urmă o încetare a focului maritim în Marea Neagră și o încetare completă și durabilă a luptelor.
Casa Albă a declarat că negocierile vor „începe imediat” cu privire la acești pași. Nu a fost imediat clar dacă Ucraina este de acord cu planul de încetare treptată a focului. Secretarul de presă al SUA, Karoline Leavitt, a împărtășit raportul într-o postare pe X.
Putin i-a cerut, de asemenea, lui Trump să pună capăt asistenței militare străine și serviciilor de informații pentru Ucraina, în timp ce SUA încearcă să pună capăt invaziei Rusiei în Ucraina, potrivit Kremlinului.
Declarația Kremlinului a inclus o listă lungă de condiții și cereri din partea lui Putin, inclusiv „condiția-cheie” a Moscovei de a „înceta complet” ajutorul militar străin și schimbul de informații pentru Ucraina, într-o cerere despre care susține că este pentru a preveni escaladarea în continuare a conflictului, care a ajuns la al patrulea an.
Convorbirea telefonică dintre Trump și Putin a durat mai mult de o oră, o sursă de la Casa Albă declarând în timpul conversației că aceasta „decurge bine”.
Președintele american a declarat luni, cu o zi înainte, că „multe elemente ale unui acord final au fost convenite, dar rămân multe” de convenit cu Putin în timpul conversației lor.
Anterior, luni, președintele SUA a declarat că Washingtonul și Moscova au discutat despre terenuri, centrale electrice și „împărțirea anumitor active” între Rusia și Ucraina, ca parte a unui acord.
Trimisul special american Steve Witkoff și Karoline Leavitt au sugerat că oficialii americani și ruși au discutat despre soarta centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei, care a fost confiscată de forțele ruse în primele săptămâni ale războiului.
„Există o centrală electrică care se află la granița dintre Rusia și Ucraina, care a fost discutată cu ucrainenii și pe care o va aborda în convorbirea sa de mâine cu Putin”,
a declarat Leavitt luni.
Centrala electrică a fost prinsă în centrul focului încrucișat de când Moscova a invadat și a confiscat instalația la scurt timp după aceea – stârnind alarma organismelor internaționale că luptele din jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa ar putea duce la o potențială catastrofă nucleară.
În discursul său de seară, președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy l-a acuzat pe Putin de prelungirea deliberată a războiului.
„Punerea în aplicare a acestei propuneri ar fi putut începe cu mult timp în urmă. Fiecare zi în timp de război este o chestiune de vieți omenești”,
a declarat Zelenskyy.