Închide

Rusia, pregătită să reia aprovizionarea cu gaze către Europa prin conducta Yamal-Europe

Avatar
valve, industry, pipeline

Fotografie de ds_30 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Moscova este pregătită să reia livrările de gaze către Europa prin gazoductul Yamal-Europa, a declarat vicepremierul rus Alexander Novak pentru agenția de presă de stat TASS, potrivit Reuters.

“Piața europeană rămâne relevantă, deoarece deficitul de gaz persistă, iar noi avem toate oportunitățile de a relua livrările”, a declarat Novak, citat de TASS, în declarații publicate duminică de agenție. “De exemplu, gazoductul Yamal-Europa, care a fost oprit din motive politice, rămâne nefolosit”.

Conducta Yamal-Europa curge de obicei spre vest, dar a fost în mare parte inversată din decembrie 2021, deoarece Polonia a renunțat să mai cumpere de la Rusia în favoarea tragerii de gaze stocate în Germania.

În mai, Varșovia a reziliat acordul cu Rusia, după ce anterior a respins cererea Moscovei de a plăti în ruble.

Furnizorul rus Gazprom a răspuns prin întreruperea livrărilor și a mai spus că nu va mai putea exporta gaze prin Polonia după ce Moscova a impus sancțiuni împotriva firmei care deține secțiunea poloneză a gazoductului Yamal-Europa.

Novak a reiterat, de asemenea, că Moscova discută despre livrări suplimentare de gaze prin Turcia, după crearea unui hub în această țară.

El a mai spus că Moscova se așteaptă ca în 2022 să fi expediat 21 de miliarde de metri cubi (bcm) de gaze naturale lichefiate (GNL) către Europa.

“Anul acesta am reușit să creștem semnificativ livrările de GNL către Europa”, a declarat Novak. “În cele 11 luni din 2022, acestea au crescut la 19,4 miliarde de metri cubi, până la sfârșitul anului sunt așteptate 21 de miliarde de metri cubi”.

Într-un interviu amplu cu agenția TASS, din care părți au fost publicate pe tot parcursul weekendului, Novak a mai spus că Rusia a convenit cu Azerbaidjanul să crească livrările de gaze pentru consumul său intern.

“În viitor, când vor crește producția de gaz, vom putea discuta despre schimburi”, a spus el.

Moscova discută, de asemenea, despre creșterea livrărilor de gaz al său către Kazahstan și Uzbekistan, a mai spus el.

Novak a mai spus că, pe termen lung, Rusia își poate trimite gazele naturale pe piețele din Afganistan și Pakistan, fie folosind infrastructura din Asia Centrală, fie în cadrul unui schimb de pe teritoriul Iranului.

scroll to top