Închide

Volkwagen: Problemele lanțurilor de aprovizionare vor rămâne. Ce se întâmplă cu veniturile companiei?

Avatar
vw, volkswagen, car

Fotografie de jp26jp pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Volkswagen a declarat că problemele legate de lanțul de aprovizionare sunt noua normă, în timp ce a raportat o stagnare a veniturilor în al treilea trimestru, dar producătorul auto se așteaptă în continuare la o creștere a pieței auto anul viitor, deoarece unele blocaje par să se atenueze, potrivit Reuters.

Constructorul auto și-a redus așteptările privind livrările din acest an pentru a fi la același nivel cu cele din 2021, în scădere față de o creștere de 5%-10% preconizată anterior, dar și-a menținut perspectivele de câștig de a atinge limita superioară a unei marje de 7%-8,5% prin reducerea costurilor fixe.

Planurile de readucere pe calea cea bună a unității de software Cariad, afectată de cheltuieli excesive și întârzieri îndelungate, erau în curs de desfășurare, o reuniune internă având loc vineri după-amiază pe această temă și mai multe decizii cheie fiind așteptate în următoarele săptămâni, a declarat directorul general Oliver Blume.

Dar o rundă de planificare programată pentru luna noiembrie a fost amânată din cauza schimbării “realităților economice”, a declarat directorul financiar Arno Antlitz, urmând ca următoarele actualizări ale strategiei să vină în martie 2023.

Blume a refuzat să precizeze dacă întârzierile în rezolvarea problemelor Cariad au afectat decizia de a amâna runda de planificare.

Între timp, mărcile progresau într-un exercițiu de modelare în vederea pregătirii pentru listare, pentru a identifica punctele forte și punctele slabe ale acestora, ale cărui rezultate vor fi prezentate anul viitor la o zi a piețelor de capital.

Nicio marcă nu este pregătită în mod special pentru o ofertă publică inițială, a adăugat Blume, precizând că aceasta a fost doar o strategie pentru a evidenția valoarea ascunsă în conglomerat.

Creșterea sperată a evaluării Volkswagen ca urmare a listării Porsche AG nu s-a materializat, acțiunile producătorului auto scăzând cu peste 28% de la începutul anului până în prezent, iar evaluarea mărcii de mașini sport depășind-o pe fosta sa companie-mamă.

Câștigurile din trimestrul al treilea au stagnat sub nivelul de dinaintea pandemiei, la 4,3 miliarde de euro (4,29 miliarde de dolari), sub povara listării Porsche, a suspendării activității în Rusia, a amortizării unui startup de autoconducere, precum și a problemelor legate de asigurarea pieselor.

“Provocările la adresa lanțului nostru de aprovizionare vor deveni regula, nu excepția”, a declarat Blume, citând barierele în calea transferurilor de tehnologie între Est și Vest.

Lipsa semiconductorilor și a altor piese critice a însemnat că producătorul auto are 150.000 de vehicule neterminate și că își face stocuri de provizii pentru a se proteja împotriva unor noi penurii în timpul iernii, a declarat Antlitz într-o teleconferință privind rezultatele.

Câștigurile de 6% la nivelul grupului au fost susținute de o marjă de 19,4% în cazul mărcilor sportive și de lux, mai capabile să transfere creșterea costurilor prin majorarea prețurilor decât mărcile de volum ai căror cumpărători sunt presați de inflație.

Acțiunile Volkswagen au scăzut cu 2,7%, subperformând DAX din Germania, care a scăzut cu 0,8%.

A înregistrat o depreciere fără numerar de 1,9 miliarde de euro, rezultată din deprecierea investiției sale în Argo AI, un startup de autoconducere pe care îl deținea împreună cu Ford Motor Co, care își va închide acum operațiunile.

Volkswagen își menține angajamentul față de nivelul 4 de conducere autonomă, a declarat Blume, și va decide în luna următoare dacă va progresa cu un nou partener.

Volkswagen și Ford au mutat miercuri cheltuielile de la această activitate, antrenând Ford într-o pierdere netă cu o depreciere înainte de taxe fără numerar de 2,7 miliarde de dolari.

scroll to top