Rusia spune că nu va accepta plafonarea prețului petrolului și analizează cum să răspundă
Rusia „nu va accepta” un plafon de preț pentru petrolul său și analizează cum să răspundă, a declarat Kremlinul sâmbătă, ca răspuns la un acord al puterilor occidentale care vizează limitarea unei surse cheie de finanțare pentru războiul său din Ucraina, potrivit Reuters.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova a făcut pregătiri pentru anunțul de vineri a plafonului de preț de către Grupul celor Șapte Națiuni, Uniunea Europeană și Australia, a informat agenția de presă de stat rusă TASS.
„Nu vom accepta acest plafon”,
a spus Dmitri Peskov, potrivit agenției de presă RIA. El a adăugat că Rusia va efectua o analiză rapidă a acordului și va răspunde după aceea, a raportat RIA.
Rusia a declarat în repetate rânduri că nu va furniza petrol țărilor care implementează plafonul – o poziție reafirmată de Mihail Ulyanov, ambasadorul Moscovei la organizațiile internaționale la Viena, în postări pe rețelele sociale.
„Începând din acest an, Europa va trăi fără petrol rusesc”,
a spus el.
Plafonul de preț al G7 va permite țărilor din afara UE să continue să importe țiței rusesc pe mare, dar va interzice companiilor de transport maritim, de asigurare și de reasigurare să manipuleze încărcături de țiței rusești pe tot globul, cu excepția cazului în care acesta este vândut cu mai puțin de 60 de dolari. Acest lucru ar putea complica transportul țițeiului rusesc cu prețuri peste plafon, chiar și către țări care nu fac parte din acord.
Țițeiul rusesc din Urali s-a tranzacționat vineri la aproximativ 67 de dolari pe baril.
Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat că de pe urma plafonului vor beneficia în special țările cu venituri mici și medii, care au suportat greul prețurilor ridicate la energie și alimente.
„În contextul în care economia Rusiei se contractează deja și bugetul său este din ce în ce mai redus, plafonul de preț se va reduce imediat în cea mai importantă sursă de venituri a (președintele Vladimir) Putin”,
a spus Yellen într-un comunicat.
În comentariile publicate pe Telegram, ambasada Rusiei în Statele Unite a criticat ceea ce a numit mișcarea occidentală „periculoasă” și a spus că Moscova va continua să găsească cumpărători pentru petrolul său.
„Pași ca aceștia vor duce în mod inevitabil la creșterea incertitudinii și la impunerea de costuri mai mari pentru consumatorii de materii prime”,
a declarat aceasta.
„Indiferent de flirturile actuale cu instrumentul periculos și ilegitim, suntem încrezători că petrolul rusesc va continua să fie solicitat”.