Închide

Ruta investitorilor către China post-COVID trece prin Europa

Avatar
asia, china, cloth

Fotografie de padrinan pe Pixabay

Timp de citire: 4 minute

Anul acesta, investitorii obțin mai mult pentru banii lor cumpărând companii europene care se concentrează asupra Chinei decât cumpărând companii chinezești în sine, un semn al neuniformității redresării pandemice a Chinei și al preocupărilor geopolitice, potrivit Reuters.

La sfârșitul anului trecut, China a desființat politica sa strictă de zero-COVID, ceea ce a ajutat economia sa să se redreseze cu 4,5% mai rapid decât se aștepta în primul trimestru din 2023.

Cu toate acestea, redresarea a fost fragmentată. Cererea de consum reținută a stimulat sectorul serviciilor, dar industria prelucrătoare a rămas în urmă. Sectorul imobiliar și cel tehnologic au fost afectate de măsurile de reglementare, guvernele locale îndatorate au puțini bani de rezervă pentru a cheltui, iar șomajul în rândul tinerilor este mult peste media națională.

“Cu siguranță, oamenii cheltuiesc, partea de consum este reală. Dar nu există mult mai mult dincolo de asta”, a declarat Geoff Yu, senior EMEA market strategist la BNY Mellon.

Investitorii trebuie acum să vâneze modalități mai nuanțate de a tranzacționa economia post-COVID a Chinei.

“Căutăm modalități de a exprima această temă (a redresării Chinei) în portofoliul nostru, mai degrabă decât să spunem pur și simplu “hai să mergem long pe acțiuni din China”. Această tranzacție este prea simplă și există o mulțime de incertitudini”, a declarat Wang Taosha, manager de portofoliu la Fidelity. “Vechea carte de joc, în care redresările chinezești erau asociate cu o revenire a construcțiilor și a locuințelor, nu este neapărat valabil și de data aceasta și, în mod evident, există un obstacol geopolitic și rundele anterioare de reforme de reglementare internă care au fost aplicate sectorului tehnologic și educațional.”

Wang este pozitivă în ceea ce privește China, dar ruta sa preferată este prin intermediul sectorului de lux, în principal datorită economiilor acumulate în timpul pandemiei, în special de către cei bogați, și a cererii reprimate de călătorii.

Mulți potențiali beneficiari sunt cotați în Europa, unde aproape 2% din PIB-ul zonei euro este expus la China, comparativ cu puțin peste 0,5% pentru SUA, potrivit Barclays.

Indicele european STOXX 600 a crescut cu aproximativ 10% de la începutul anului până în prezent, depășind majoritatea celorlalți indici majori. O iarnă mai blândă, care a contribuit la reducerea costurilor cu energia, a ajutat, de asemenea, să îl ducă spre maximele ultimelor 14 luni.

Indicele onshore blue-chip al Chinei a crescut cu 5% în acest an. Dar un coș “Shadow China”, calculat de Jefferies, care include companiile europene care își obțin peste 10% din venituri din China, a crescut cu 33% de la începutul lunii noiembrie – aproximativ când China a început să se redeschidă – depășind indicele MSCI al piețelor europene dezvoltate cu 5,3%.

Unul dintre beneficiari este LVMH, prima companie europeană care a depășit valoarea de piață de 500 de miliarde de dolari, iar conducerea a declarat că redeschiderea Chinei este un factor important atât pentru creșterea recentă, cât și pentru planurile sale de extindere.

“Având în vedere prima de risc mai mare a acțiunilor din China, cererea de “umbrire” a Chinei va continua să fie puternică”, a declarat Jefferies.

GEOPOLITICĂ ȘI VÂNĂTOARE DE CHILIPIRURI

“Unul dintre motivele pentru care oamenii optează pentru o expunere indirectă la China, deci prin intermediul pieței europene, este acela de a gestiona riscul geopolitic”, a declarat Emmanuel Cau, șeful strategiei de acțiuni europene de la Barclays. “Dacă mergeți direct în China, este mai mare riscul decât dacă mergeți indirect (prin Europa), unde aveți lichiditate și puteți intra și ieși de pe piață cât de repede doriți.”

Accentul sporit pus de China pe securitatea datelor, care a restricționat accesul clienților din străinătate la datele de afaceri, a inclus raiduri în birourile firmelor de consultanță și due diligence și nu a făcut decât să sporească aceste îngrijorări.

Relativa ieftinire a acțiunilor europene, cel puțin la începutul acestui an, a fost, de asemenea, importantă.

“LVMH, evident, a avut rezultate foarte bune, dar se tranzacționează pe un multiplu de 33 de ori. Retailerii continentali din China, care nu dețin mărcile, se tranzacționează la un multiplu de 70 de ori”, a declarat James Cook, șeful specialiștilor în investiții de la Federated Hermes. “Noi deținem (compania elvețiană de ceasuri) Swatch. Acesta este un fel de mod inovator de a juca resurgența consumului de lux în China, dar este, de asemenea, un mod redus de a juca acest lucru.”

Titlurile chinezești se tranzacționează la un raport preț-beneficiu de aproape 30, față de doar 13,5 pentru STOXX 600, potrivit datelor Refinitiv.

Dar nu este un simplu caz de “cumpărați Europa”. Titlurile de lux – mai puțin vulnerabile la sancțiuni – au avut o evoluție bună, dar îngrijorările geopolitice au afectat firmele de tehnologie, iar dificultățile din industria prelucrătoare au afectat titlurile de mărfuri.

Chiar și unele firme de bunuri de consum s-au confruntat cu vânturi potrivnice. Rezultatele primului trimestru ale Adidas de săptămâna trecută au arătat că societatea se luptă să mențină cota de piață, deși conducerea acesteia a declarat că piața chineză se îmbunătățește.

“Trebuia să cumpărați expunerea corectă la China”, a declarat Cau de la Barclays. “Ceea ce se descurcă extrem de bine în acest an este luxul; dacă ați fi cumpărat mineri europeni sperând că China va stimula, ați fi greșit”.

scroll to top