Închide

Ryanair vs. Aeroportul Iași: compania acuză creșterea tarifelor și amenință că se mută la Cluj și în Polonia

Avatar
Terminal 4 Aeroport 14

Sursa foto: Aeroportul Internațional Iași.

Timp de citire: 3 minute

Transportatorul aerian low cost irlandez Ryanair a anunțat că își va revizui planul de creștere a operațiunilor de pe Aeroportul din Iași în sezonul de vară 2024, întrucât este nemulțumit de decizia administratorilor aeroportului de a crește taxele aeroportuare cu 25% în acest an, comparativ cu 2023, creștere considerată de Ryanair drept ”nejustificată”, anunță compania printr-un comunicat de presă.

Potrivit datelor celor de la Ryanair, compania a investit semnificativ în Iași în ultimele 12 luni, ajungând la un număr de peste 250.000 de pasageri transportați spre și dinspre Iași

”Din cauza creșterii excesive a taxelor, însă, Ryanair nu își va putea extinde operațiunile pe Aeroportul Iași în sezonul de vară 2024. Dezvoltarea planificată inițial va fi redirecționată către alte aeroporturi din România, precum Cluj, și dincolo de granițe, spre exemplu în Polonia”, a anunțat Ryanair.

Ryanair face apel către Aeroportul Iași să reducă taxele și să redea Iașiului competitivitatea, astfel încât companiile aeriene să poată asigura conectivitate și o creștere a numărului de pasageri încă din iarna anului 2024, lucru de care orașul și cetățenii săi au nevoie urgentă.

”Reducerea costurilor de acces este cheia pentru a asigura creșterea. În timp ce aeroporturi din toată Europa își reduc taxele pentru a atrage curse valoroase, Aeroportul Iași le crește cu 25%, o decizie cu atât mai bizară cu cât aeroportul a inaugurat recent un terminal nou menit să îi mărească semnificativ capacitatea. Aceste taxe excesive fac din Iași un aeroport necompetitiv, iar orașul și regiunea vor pierde din punct de vedere al conectivității și al creșterii numărului de pasageri în următorii ani – o creștere care este acum mai importantă ca niciodată, având în vedere reducerea capacității de către alte companii aeriene concurente din România în această vară“, argumentează reprezentanții companiei irlandeze.

Directorul de comunicare al Ryanair pentru România, Mario Bolla, spune că decizia conducerii aeroportului de a mări taxele este cu atât mai de neînțeles cu cât, declarativ, anunțase că este interesată să atragă noi curse operate de Ryanair de la Iași. În plus, recent, competitorii de la Wizzair au decis să își reducă operațiunile în România în sezonul 2024, inclusiv de pe Aeroportul Iași:

”Această creștere bruscă a taxelor aeroportuare este o decizie lipsită de sens din partea Aeroportului Iași, având în vedere inaugurarea recentă a unui terminal nou, reducerea operațiunilor Wizz Air – cu peste 20 de rute anulate în România – și eforturile comune ale tuturor aeroporturilor din UE și din România de a atrage capacitatea Ryanair. De asemenea, includerea României în spațiul Schengen promite o conectivitate și o creștere sporite pentru pasagerii aerieni, pe care Aeroportul Iași nu va reuși să le atragă. Ryanair face apel către Aeroportul Iași să reducă urgent taxele pentru a asigura o creștere și o conectivitate sporite în iarna următoare, ceea ce ar stimula semnificativ economia regiunii”, a spus Bolla.

La sfârșitul lunii martie, Aeroportul Iași a inaugurat cel mai recent terminal – T4 – după o investiție de aproape 100 de milioane de euro, aproximativ 85% din investiție provenind din bani europeni.

După 31 martie 2024, noul terminal a devenit terminalul ”Schengen”, iar vechiul terminal pentru zboruri externe – T3 – a fost alocat zborurilor spre și dinspre țări care nu sunt cuprinse în spațiul Schengen aerian.

Noul terminal al Aeroportului Iaşi este de peste zece ori mai mare decât cel vechi, având o suprafaţă de peste 31.000 de mp, trei niveluri (subsol, parter, etaj) şi o capacitate minimă de procesare de 3,5 milioane de pasageri anual.

Terminalul T4 are 20 de birouri check-in, 12 sisteme self check-in, 14 porţi de îmbarcare, şase filtre de securitare, trei aviobridge-uri, un salon VIP şi unul de business, spaţii pentru activităţi comerciale, spaţii de relaxare, loc de joacă.

De asemenea, în urma investiției, Aeroportul Iaşi şi-a mărit parcarea la 600 de locuri.

scroll to top