Închide

Turcia impune restricții de export pentru Israel până la încetarea focului în Gaza

Avatar
flag, turkey, europe

Fotografie de Chickenonline pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Turcia va restricționa exporturile unei game largi de produse către Israel, inclusiv oțel și combustibil pentru avioane, până la declararea unei încetări a focului în Gaza, a anunțat, marți, Ministerul turc al Comerțului, în prima măsură semnificativă a Ankarei împotriva Israelului după șase luni de război, potrivit Reuters.

Turcia a denunțat Israelul pentru campania sa din Gaza, care a fost lansată în urma dezlănțuirii grupării militante palestiniene Hamas la 7 octombrie. Ankara a cerut o încetare imediată a focului, a sprijinit demersurile pentru judecarea Israelului pentru genocid și a trimis mii de tone de ajutoare pentru locuitorii din Gaza.

Cu toate acestea, Ankara a menținut, de asemenea, legături comerciale cu Israelul, în ciuda retoricii sale puternice, ceea ce a provocat o reacție internă.

Într-o declarație făcută în urma anunțului Ankarei că va lua măsuri după ce Israelul i-a respins cererea de a participa la un transport aerian de ajutoare, ministerul a precizat că restricțiile vor intra în vigoare începând de marți.

Acesta a precizat că măsurile se vor aplica la exportul de produse din 54 de categorii diferite, inclusiv fier, marmură, oțel, ciment, aluminiu, cărămidă, îngrășăminte, echipamente și produse de construcții, combustibil pentru aviație și altele.

“Această decizie va rămâne în vigoare până când Israelul, în conformitate cu obligațiile sale care emană din dreptul internațional, va declara de urgență o încetare a focului în Gaza și va permite fluxul neîngrădit de ajutor umanitar suficient în Fâșia Gaza”, a precizat acesta.

La scurt timp după începerea războiului dintre Israel și Hamas, Turcia și Israelul și-au retras ambasadorii. Decizia de marți este prima măsură semnificativă luată de Ankara împotriva Israelului de la începutul conflictului. Președintele Tayyip Erdogan s-a confruntat cu critici din ce în ce mai mari în legătură cu legăturile comerciale ale guvernului său cu Israelul.

Sâmbătă, poliția a reținut zeci de protestatari care cereau încetarea comerțului cu Israelul la Istanbul. Autoritățile au suspendat doi ofițeri de poliție implicați în incident, în timp ce guvernul încearcă să restabilească sprijinul popular după victoria zdrobitoare a opoziției în alegerile locale din 31 martie.

Poziția lui Erdogan față de Israel și față de conflictul din Gaza a fost un factor-cheie pentru unele dintre pierderile partidului său în urma votului, iar Partidul islamist Noua bunăstare (Yeniden Refah) și-a sporit sprijinul pe fondul unei poziții mai dure față de Gaza.

Potrivit datelor publicate de Adunarea exportatorilor turci (TIM), în timp ce comerțul cu Israelul a scăzut de la 7 octombrie, exporturile către Israel au crescut în fiecare lună din 2024 până în prezent și au fost în valoare de 423,2 milioane de dolari în martie.

În primul trimestru al anului, exporturile totale s-au ridicat la 1,1 miliarde de dolari, în scădere cu 21,6% de la an la an, arată datele TIM.

scroll to top