Închide

S-a vândut Chelsea! Abramovici susține că toți banii vor fi donați pentru cauza ucrainenilor

Avatar
stadium, soccer, london

Fotografie de ahundt pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Clubul londonez de fotbal Chelsea FC, aflat până acum în proprietatea lui Roman Abramovici, a anunțat că s-a ajuns la un acord pentru o achiziție în valoare de 4,25 de miliarde de lire sterline, cu un consorțiu condus de miliardarul american Todd Boehly, co-proprietar al echipei de baseball Los Angeles Dodgers, anunță presa internațională, citată de Sky Sports.

Acordul propus, anunțat de club într-un comunicat de presă la primele ore ale dimineții de sâmbătă, trebuie să fie aprobat de Guvernul Marii Britanii și de Premier League înainte de a putea fi finalizat. Chelsea anticipează că înțelegerea ar putea să se încheie la sfârșitul lunii mai, în urma obținerii tuturor aprobărilor.

Grupul condus de coproprietarul LA Dodgers – care se bucură și de sprijinul Clearlake Capital, o firmă de investiții din SUA – a reușit să se impună în gața unui alt ofertant care punea la bătaie, în ultimul moment, aceeași sumă – cel mai bogat britanic, Sir Jim Ratcliffe – precum și în fața altor consorții conduse de Stephen Pagliuca și de Sir Martin Broughton.

Chelsea ar fi avut timp până pe 31 mai să găsească un nou patron, întrucât licența provizorie acordată de guvernul Marii Britanii pentru funcționarea clubului ar fi expirat la acea dată. De îndată ce consultantul Raine Group – angajat de Abramovici pentru a supraveghea vânzarea clubului – și-a ales ofertantul preferat, guvernul va putea elibera o licență separată pentru a permite vânzarea clubului din Premier League, mai notează sursa citată.

Un lucru este, totuși, clar: în lumina sancțiunilor impuse, guvernul Regatului Unit nu va permite vânzarea decât dacă va știi 100% sigur că Abramovici nu va primi niciun penny din veniturile obținute astfel.

Conducerea Premier League se va întruni pe 8 iunie într-o ședință de organizare a noului sezon, moment până la care Chelsea ar trebui să dețină o licență pentru a face parte din următorul sezon al competiției.

Patronul lui Chelsea, rusul Roman Abramovici, a scos clubul la vânzare în martie, cu câteva zile înainte ca acesta să se confrunte cu sancţiunile impuse împotriva lui de guvernul de la Londra, ca urmare a invaziei Rusiei asupra Ucrainei, lansată pe 24 februarie.

El a insistat că nu va solicita înapoi niciun împrumut făcut clubului pe parcursul perioadei de 19 ani cât a fost patron şi că toate veniturile din vânzare vor merge către victimele războiului:

”Intenţiile domnului Abramovici cu privire la donarea veniturilor din vânzarea Chelsea către organizaţii de caritate nu s-au schimbat”, a asigurat joi un purtător de cuvânt al acestuia.

Potrivit comunicatului clubului Chelsea

”… din investiția totală realizată, 2,5 miliarde de lire sterline vor fi alocate achiziționării acțiunilor, iar astfel aceste sume vor fi depuse într-un cont bancar înghețat din Regatul Unit, cu intenția de a dona 100% pentru cauze caritabile”.

În plus, noii proprietari vor angaja suma de 1,75 miliarde de lire sterline în investiții suplimentare în beneficiul clubului. Acestea includ investiții în stadionul Stamford Bridge, în Academia Chelsea FC, în echipa feminină, în baza de la Kingsmeadow (unde se află fostul stadion al echipei, pe care evoluează acum echipele de juniori și tineret), precum și în continuarea finanțării Fundației Chelsea.

Dintre ofertele care au fost respinse, se remarcă un consorțiu condus de Sir Martin Broughton – fost președinte al clubului Liverpool FC și al British Airways. Alături de el, consorțiul îi mai cuprindea și pe miliardarii Dave Blitzer și Josh Harris, care dețin pachetul majoritar la un alt club de Premier League, Crystal Palace.

Lewis Hamilton a fost un alt nume mare care se număra printre investitorii care au susținut demersul lui Broughton de a achiziționa Chelsea. Potrivit unor informații citate de Sky Sports, legendarul pilot de Formula 1 ar fi mobilizat 10 milioane de lire sterline în cadrul ofertei. De asemenea, și Serena Williams a fost printre investitorii în cadrul consorțiului Broughton.

scroll to top