Salvarea vine de la Dublin: Zona euro ar putea evita recesiunea, grație avântului Irlandei
Datele publicate marți de Biroul European de Statistică (Eurostat) indică o neașteptată creștere economică în zona euro în ultimul trimestru al anului 2022, în ciuda unor performanțe modeste ale unora dintre principalele economii. Tabloul complet al evoluțiilor economiilor din zona euro arată că creșterea din T4 se datorează avansului uriaș și complet neașteptat al Irlandei în acest interval, notează publicația Bloomberg.
La nivelul întregului an 2022, estimările arată o creștere a economiei zonei euro cu 3,5%.
”Economia irlandeză, propulsată de prezența corporațiilor multinaționale, a crescut cu 3,5% în T4 2022, contribuind cu 0,1 puncte procentuale la datele din zona euro și înclinând astfel balanța pentru ca ansamblul zonei euro să depășească linia de plutire”, apreciază Jamie Rush, economist-șef pentru Europa la Bloomberg Economics.
Înainte de publicarea datelor de marți, analiștii economici prognozaseră o scădere de 0,1% a Produsului Intern Brut în zona euro, însă datele oficiale au păstrat cifrele, dar au schimbat semnul: +0,1%.
Despre cifrele aferente PIB-ului irlandez numeroși economiști apreciază că reflectă, în general, o viziune exagerat de pozitivă asupra performanței economiei țării, din cauza rolului disproporționat de mare al ”granzilor” mondiali, care își au sediul european în Irlanda. Exemple în acest sens sunt Alphabet Inc. (Google), Twitter Inc. și Pfizer. De altfel, pentru uz intern, chiar și guvernul de la Dublin preferă să folosească alte metode de măsurare a performanțelor economiei irlandeze.
O simulare a evoluției economiei zonei euro realizat de Bert Colijn, economist-senior la ING Bank, indică o stagnare (0%), dacă Irlanda nu ar fi fost inclusă în calculul aferent ultimului trimestru al anului trecut.
🇪🇺 Euro area Q4 real GDP growth = +0.12% QoQ
🇮🇪 Without Ireland = -0.02% QoQ pic.twitter.com/lKfIcVU3n2— Frederik Ducrozet (@fwred) January 31, 2023
O contribuție pozitivă au avut și creșterile raportate de Franța (+0,1%) și Spania (+0,2%), deși Germania (-0,2%) și Italia (-0,1% au înregistrat scăderi în T4.
Performanța mai bună decât cea anticipată va confirma, cel mai probabil, scenariul în care Banca Centrală Europeană (BCE) va continua trendul de creștere a ratelor dobânzilor la euro.
Oficialii de la BCE consideră că inflația este o amenințare mai mare pentru Europa decât o eventuală ușoară încetinire a economiei. De asemenea, hotărârile BCE au în vedere, cu precădere, componenta inflației subiacente și persistente, mai mult decât evoluția prețurilor volatile, care par a fi intrat în ultima perioadă pe o traiectorie descendentă.