Închide

Sâmbătă a fost doborâtă temperatura maximă absolută înregistrată vreodată în Spania

Avatar
Montoro

Localitatea Montoro, din provincia spaniolă Córdoba. Sursa foto: Andalucia Rustica.

Timp de citire: < 1 minut

Valul de căldură caniculară care a lovit Spania a dus la depăşirea recordului absolut de temperatură înregistrat în această ţară de la începutul măsurătorilor meteorologice, noua valoare de vârf situându-se la 47,4 grade Celsius, înregistrată la Montoro, în provincia Córdoba din sudul țării, conform agenţiei meteorologice de stat (AEMET), citată de agențiile France Presse (AFP) și Agerpres.

AEMET a precizat că, deocamdată, este vorba despre date provizorii, care urmează să fie validate în zilele următoare.

Temperatura de 47,4 grade Celsius a fost înregistrată sâmbătă la ora locală 17:00. Recordul precedent a fost înregistrat la 13 iulie 2017 în aceeaşi regiune a Spaniei.

La puţin timp după înregistrarea noului record de temperatură, pe aeroportul din Córdoba a fost înregistrată valoarea de 46,9 grade Celsius, mai notează AFP.

Valul de căldură continuă duminică în Spania, în mai multe regiuni înregistrându-se temperaturi de peste 45 de grade Celsius.

Aceste temperaturi, superioare valorilor normale din această perioadă a anului, sunt provocate de o masă de aer cald ce provine din nordul Africii.

Între anii 2011 şi 2020, Spania a înregistrat de două ori mai multe valuri de căldură decât în fiecare dintre cele trei decenii precedente, mai precizează AFP.

scroll to top