Închide

Sania de vară din Poiana Brașov ar putea fi gata pentru sezonul 2025; va fi construită de o companie celebră

Avatar
Sanie De Vara 1024x576

Sursa foto: Primăria Brașov.

Timp de citire: 3 minute

Săptămâna trecută, s-a încheiat depunerea ofertelor pentru construcția instalației saniei de vară din Poiana Brașov. Traseul saniei este unul dintre cele mai complexe din țară, urmând să fie construită în partea stângă a pârtiei Bradul: va avea o lungime de aproape 1.000 de metri, cinci spirale – cea mai înaltă fiind de 13 metri – și șase poduri, potrivit unui comunicat al Primăriei Brașov.

Instituția precizează că a fost depusă o singură ofertă, din partea asocierii de firme formată din RS Activ (Brașov – Ghimbav) – lider, împreună cu Josef Wiegand GmbH & Co KG (Germania) și Planimob CAD (Cluj – Florești).

Firma germană Josef Wiegand este compania cu cea mai mare experiență din lume în construirea unor astfel de facilități, având proiecte inclusiv în România.

”Chiar dacă acum ne putem bucura de pârtiile din masivul Postăvarul, în paralel continuăm implementarea strategiei noastre de a transforma Poiana Brașov într-o stațiune pentru toate cele patru anotimpuri. Una dintre investițiile importante în realizarea acestei strategii este construirea saniei de vară, un proiect de care Poiana are nevoie pentru a fi atractivă și în afara sezonului de schi, mai ales că vizează zona agrementului pentru familie. Săptămâna aceasta a fost termenul limită pentru depunerea ofertelor și avem o ofertă, depusă de o asociere din care face parte cea mai importantă companie din acest domeniu, cu peste 300 de instalații de alpine-coaster, construite în 40 de țări. Chiar dacă mai există astfel de facilități de agrement în țară, noi am gândit un proiect cu un traseu complex, cu mai multe spirale de întoarcere, zone supraînălțate, în cadrul natural oferit de Poiana Brașov, pentru a le putea oferi brașovenilor și turiștilor o experiență de neuitat. Faptul că Wiegand dorește să se implice în acest proiect este o garanție a calității pe care o vom putea oferi”, a precizat primarul Allen Coliban.

Sania de vară va fi amplasată în partea stângă a pârtiei Bradul (pe partea opusă teleschiului), cu punctul de acces în apropierea stației inferioare a telecabinei Capra Neagră, pe platoul de lângă Centrul de Agrement. Pentru a-i crește spectaculozitatea, traseul prevede mai multe zone de întoarcere, care oferă o mai bună panoramă, cu înălțimi cuprinse între 7 și 13 metri, și zone supraînălțate pentru supratraversarea unor trotuare sau căi de acces, sau pentru a crea pantele necesare pentru urcare sau coborâre.

Instalația va avea o urcare de 550 m, 990 m de traseu de coborâre și 60 de sănii. Acestea vor fi echipate cu un sistem de monitorizare a distanței între două vehicule succesive, astfel încât, la detectarea saniei din față, senzorii montați pe sania din spate să acționeze automat frânele magnetice. Acești senzori sunt alimentați cu baterii, montate și ele pe sănii, care se vor încărca rapid în stația inferioară, între zone de debarcare și cea de îmbarcare.

Traseul de coborâre va avea 5 spirale cu diametrul de aproximativ 18-20 m, astfel:

  • Spirala 1 – cu un unghi de înfășurare de 430 grade și o înălțime de aproximativ 8 m;
  • Spirala 2 – cu un unghi de înfășurare de 320 grade și o înălțime de aproximativ 7 m;
  • Spirala 3 – cu un unghi de înfășurare de 750 grade și o înălțime de aproximativ 13 m;
  • Spirala 4 – cu un unghi de înfășurare de 400 grade și o înălțime de aproximativ 7 m;
  • Spirala 5 – cu un unghi de înfășurare de 250 grade și o înălțime de aproximativ 7 m.

Pe parcursul coborârii, înălțimea de rulare va fi între 0,6 și 13 m, iar lățimea traseului, de maxim 3 metri.

Accesul pe tot traseul instalației va fi blocat de un sistem de protecție (gard sau similar).

Durata lucrărilor de proiectare și execuție este de maxim 14 luni, dintre care 5 luni proiectare și 9 luni realizarea lucrărilor, astfel încât sania de vară ar putea fi operațională în sezonul estival din 2025. Durata cât mai scurtă de execuție este și un factor de evaluare în cadrul procedurii de achiziție, atât pentru partea de proiectare, cât și pentru partea de execuție.

Valoarea estimată a lucrărilor este de peste 17 milioane de lei (17.250.475 lei) fără TVA, fondurile fiind asigurate de la bugetul local.

Proiectul Saniei de vară face parte din programul ”Poiana Brașov – stațiunea celor 4 anotimpuri”, prin care municipalitatea își propune să creeze puncte de interes care să facă stațiunea atractivă și în afara sezonului de schi. Pe lângă sania de vară, un alt proiect important realizat de Primăria Brașov este amenajarea traseelor de mountain-bike.

scroll to top