Închide

Scădere istorică a prețurilor boabelor de cacao

Avatar
cocoa, cultivation, fruit

Fotografie de HOLIET pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

După o ascensiune fulminantă, o prăbușire la fel de spectaculoasă. Prețurile boabelor de cacao, care au crescut în ultimele trimestre până la 12.000 de dolari pe tonă luna trecută, au scăzut. Contractul cu livrare în iulie a afișat, la bursa din New York un declin de 19,8% într-o zi, până la 7.130 de dolari pe tonă, în timp ce, la Londra, contractul cu livrare în mai din Londra a pierdut 21,9%.

Potrivit Bloomberg, scăderea de la New York este cea mai puternică înregistrată de când au fost compilate datele de piață, adică de peste 60 de ani. O adevărată cădere în infern declanșată, a priori, de prognozele meteo. Mai precis de estimările companiei de analiză geospațială Maxar Technologies, potrivit căreia ploile prevăzute pentru Coasta de Fildeș și Ghana „ar trebui să îmbunătățească oarecum condițiile de dezvoltare a culturilor de cacao”.

O veste importantă, având că învedere că, în tabloul general, Coasta de Fildeș reprezintă aproximativ 40% din producția mondială de cacao, iar Ghana puțin mai puțin de 20%. Aceste prognoze de precipitații vizează și Indonezia, al treilea producător mondial.

Factori tehnici

Pe de altă parte, este important de subliniat că piața de cacao s-a înăsprit, cu mai puțină lichiditate și mai puține tranzacții. Operatorul de piață ICE a ridicat în mod repetat cerințele de garanție necesare pentru a paria pe contractele futures. Această creștere de numerar i-a descurajat, posibil, pe investitorii, care nu mai doresc să se poziționeze pe cacao.

Cu o piață mai puțin lichidă, mișcările descendente se amplifică.

„Cele mai mici actualizări ale prognozei meteo pentru Africa de Vest sau semnale alarmante privind cererea, vor determina aceste fluctuații bruște ale prețurilor”, a comentat pentru Bloomberg, John Goodwin, analist la ArrowStream Inc.

„Condițiile meteorologice nefavorabile, îmbătrânirea copacilor și bolile culturilor din Ghana și Coasta de Fildeș au dublat prețurile la cacao în ultimul an. Se preconizează că producția va fi mai mică decât consumul pentru al treilea sezon consecutiv, ceea ce sugerează o scădere pe termen lung a producției de cacao în regiune”, a explicat Saxo Bank luna trecută.

„Pentru a complica lucrurile, un virus larg răspândit amenință sănătatea arborilor de cacao, în special în Ghana”, au adăugat analiștii.

scroll to top