Închide

Scăderea apetitului pentru bere pe piețele tradiționale îi trimite pe marii jucători în Africa

Avatar
Distell

Sursa foto: Ince Connect South Africa.

Timp de citire: 2 minute

Gigantul olandez al industriei berii Heineken NV a aprobat depunerea unei oferte de preluare a producătorului sud-african de vinuri și băuturi spirtoase Distell Group Holdings, în schimbul sumei de 2,2 miliarde de euro. Olandezii vizează astfel crearea unui nou grup regional puternic, cu care să poată ține piept liderului pieței mondiale de profil Anheuser-Busch InBev SA și gigantului pieței de băuturi spirtoase Diageo, scrie Bloomberg.

Producătorul de bere olandez a făcut o ofertă de 180 de ranzi sud-africani (ZAR) per acțiune, cotație care fusese recomandată de Consiliul Director al companiei Distell, potrivit unui comunicat de presă dat publicității luni.

În plus, cei de la Heineken intenționează să achiziționeze un pachet majoritar de acțiuni și la compania Namibia Breweries Ltd., un partener regional al Distell, potrivit companiei sud-africane.

În urma tranzacției anunțate, se va forma o entitate comercială deținută majoritar de Heineken, cu o evaluare totală de aproximativ 4 miliarde de euro. Compania va produce berea omonimă, cel mai cunoscut produs al Heineken, alături de berea namibiană Windhoek, alături de produsele de bază ale Distell, cum ar fi băutura spirtoasă Klipdrift, cidrul Savanna, precum și mai multe vinuri sud-africane destinate exportului.

Acțiunile Distell au scăzut cu 7%, până la 169,86 ranzi, azi dimineață la ora 10:11 la Bursa din Johannesburg, după ce închiseseră vineri peste prețul ofertei, la 182,59 de ranzi per acțiune. Acțiunile Heineken au urcat luni dimineața cu 0,8% la Amsterdam.

Acordul cu Heineken necesită încă aprobarea acționarilor Distell.

Remgro Ltd., un vehicul de investiții al miliardarului sud-african Johann Rupert care deține aproape 30% din Distell, a anunțat că va vota în favoarea tranzacției. Public Investment Corporation, cel mai mare administrator de fonduri de pe continentul african, care deține un pachet asemănător de acțiuni, nu și-a comunicat opțiunea de vot.

Acordul, inițiat de directorul executiv al Heineken, Dolf van den Brink, care a preluat funcția în iunie anul trecut, este de natură să accelereze strategia predecesorului său, Jean-Francois van Boxmeer, în timpul căruia Heineken a investit sute de milioane de euro pe piețe africane precum cele din Coasta de Fildeș și Nigeria. A fost o idee strategică seducătoare pentru acționari, în condițiile în care piețe importante, precum cele din Asia, raportează scăderi ale apetitului pentru bere al consumatorilor, iar Africa ar putea să contracareze efectul acestui declin asiatic.

”Suntem foarte încântați să punem la un loc trei afaceri puternice, pentru a crea un campion regional al pieței băuturilor, perfect poziționat pentru a valorifica oportunitățile importante de creștere pe care le oferă Africa de Sud”, a declarat Van den Brink în comunicatul citat.

Decizia Heineken vine la câțiva ani după ce marele său rival, AB InBev, a achiziționat South African Breweries (SAB), cel mai mare producător de bere din Africa de Sud, în cadrul mega-afacerii prin care AB InBev preluase compania-mamă SABMiller Plc.

Namibia Breweries este lider de piață în țara sa de origine, exportându-și producția în 17 țări (nu și în Africa de Sud). Compania va rămâne listată la Bursa de la Windhoek, capitala Namibiei, iar acționarii publici vor continua să dețină un pachet minoritar.

scroll to top