Scandal în Danemarca: ”Romsilva” daneză taie pădurile și le vinde prietenilor lui Putin
Agenția Daneză pentru Natură, care gestionează fondul forestier al țării, continuă să vândă mari cantități de cherestea unui grup industrial deținut de trei oligarhi apropiați de președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, deși cele mai multe companii private daneze și-au suspendat sau încetat complet activitățile pe piața rusă, potrivit unei anchete difuzate joi de programul de știri al televiziunii publice de la Copenhaga, DR Nyheder.
Portul comercial din Hundested găzduia săptămâna trecută o cantitate impresionantă de bușteni de conifere, în special pin, care provin din pădurile de stat din Ganløse, Gribskov și Bidstrup, fiind încărcați pe o navă vineri după-amiază.
Din Danemarca, buștenii ajung în nordul Germaniei, unde clientul este compania rusă Ilim Timber, parte din grupul Ilim, deținut de frații Boris și Mihail Zingarevici, alături de Zahar Smușkin. Toți cei trei sunt cunoscuți drept apropiați ai lui Putin, deși nu au fost incluși pe niciuna dintre listele cu persoanele vizate de sancțiunile occidentalilor.
Cantitățile și termenii contractului de furnizare sunt, de obicei, convenite în avans cu șase luni. Astfel, actualul contract este valabil pe durata întregului semestru I al anului 2022 și prevede că Agenția pentru Natură va vinde o cantitate de peste 12.000 de metri cubi de lemn către grupul controlat de ruși.
Următorul transport ar urma să plece la începutul lunii mai și va viza material lemnos recoltat de pe insula Bornholm
Ca urmare a sancțiunilor impuse mai multor persoane și entități din Rusia, în urma declanșării războiului împotriva Ucrainei, Agenția Daneză pentru Natură susține că a verificat în permanență dacă Ilim Timber sau proprietarii din spatele companiei se află pe vreo listă de sancțiuni. Nici compania, nici persoanele din grupul proprietarilor nu apar pe liste, motiv pentru care Agenția nu are vreun motiv să nu respecte prevederile contractului, potrivit unui răspuns oficial al Agenției.
Zingarevici x 2 + Smușkin
Zahar Smușkin este membru al celebrei Uniuni a Industriașilor și Antreprenorilor din Rusia (RSPP), numită adesea ”Conclavul Oligarhilor”, în vreme ce frații Zingarevici au participat la mai multe întâlniri și petreceri private organizate de Putin, inclusiv la petrecerea din 2015, la împlinirea vârstei de 63 de ani, sărbătorită la un meci de hochei pe gheață, în care președintele a marcat șapte goluri.
Guvernul nu vrea să denunțe contractul, invocând ”norme diplomatice”
Lea Wermelin, ministra social-democrată a Mediului din guvernul danez, a subliniat că sancțiunile actuale nu sunt de natură să împiedice Agenția Daneză pentru Natură să vândă bușteni sau cherestea din fondul forestier de stat către ruși.
În plus, ea a adăugat că, din motive diplomatice, statul danez nu poate să supraliciteze dincolo de sancțiunile deja convenite:
”Nu trebuie să adoptăm sancțiuni daneze separate, așa cum ar s-ar întâmpla, în fapt, dacă am desființa acest contract”, spune Lea Wermelin.
Ministra Mediului a mai spus că, deși companiile private din Danemarca pot să își oprească orice activitate sau cooperare cu entități din Rusia din motive morale, acest lucru nu este acceptabil pentru entitățile daneze de stat, decât în situația în care Ilim Timber nu ar fi plătit pentru marfa livrată. Dar nu a fost cazul, a adăugat Wermelin.
Wermelin a mai precizat că se va consulta cu Ministerul Afacerilor Externe pentru o analiză inter-departamentală a contractului.
Peder Hvelplund, liderul Partidului Verzilor din Danemarca, a calificat acordul drept ”o bombă” și a cerut să fie denunțat de îndată:
”Este complet de neconceput, pur și simplu nu pot înțelege cum guvernul danez nu s-a asigurat că Agenția pentru Natură nu va încheia acorduri cu oligarhii ruși”, a spus el pentru televiziunea daneză.
De asemenea, Jacob Jensen, raportor al Partidului Liberal pe probleme de mediu, a admis că, într-adevăr, legea nu interzice un astfel de contract, dar a adăugat că ”legea e una, moralitatea e alta”, cerând insistent, la rândul său, denunțarea contractului.
Potrivit lui Frederik Waage, profesor de drept administrativ la Syddansk Universitet, Agenția Daneză pentru Natură, la fel ca orice altă companie, fie ea de stat sau privată, ar fi dată în judecată pentru despăgubiri în cazul încălcării prevederilor contractuale în relația cu Ilim Timber.
”Dar dacă statul ar vrea, ar putea să retragă cu ușurință Agenția dintr-un astfel de acord, asumându-și consecințele. Argumentul conform căruia țările UE ar trebui să aplice același set de sancțiuni, la grămadă, este doar un argument politic”, spune Waage.