Închide

Revoluția hi-tech: Samsung, prima companie care începe producția de masă a cipurilor de 3nm

Avatar
Man person smartphone industry

Fotografie de Tima Miroshnichenko pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

Gigantul tehnologic sud-coreean Samsung a devenit prima companie din lume care a lansat producția de masă a cipurilor de 3 nanometri (nm), mai puternice și mai eficiente decât cele din generațiile anterioare. În acest fel, Samsung le ia fața marilor rivali de la Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), cel mai mare producător mondial de cipuri, în cursa pentru construirea celor mai avansate cipuri din lume, scrie Bloomberg.

Cea mai mare companie din Coreea de Sud va începe producția de semiconductori de 3 nm pentru aplicații de calcul de înaltă performanță, înainte de a o extinde la cipurile pentru procesoarele telefoanelor mobile, a anunțat compania într-un comunicat.

Prin aplicarea așa-numitei arhitecturi de tranzistori Gate-All-Around, produsele Samsung de 3nm reduc consumul de energie cu până la 45% și îmbunătățesc performanța cu 23% în comparație cu cipurile de 5nm.

Producătorul sud-coreean susține că este primul producător care a început dezvoltarea noii generații de cipuri, încercând astfel să câștige noi clienți și să reducă distanța care-l separă de liderul pieței. Taiwanezii de la TMSC reprezintă mai mult de jumătate din piața globală de cipuri, după cifra de afaceri, fiind furnizorul exclusiv al procesoarelor utilizate de Apple pentru produsele sale, de la iPhone, iPad, MacBook, până la laptopuri și sisteme desktop Mac.

Și taiwanezii intenționează să înceapă producția de masă a procesoarelor de 3 nm, în a doua jumătate a acestui an. De partea sa, Samsung va produce cipuri de 3 nm la fabrica sa de la Hwaseong, vizând extinderea producției și la noua fabrică de la Pyeongtaek.

Analiștii Bloomberg consideră că lansarea de către Samsung a producției de cipuri de 3 nm, bazată pe o arhitectură de tranzistori de nouă generație, nu ar trebui să afecteze cota de piață a TSMC și creșterea vânzărilor acesteia în următoarele 12 luni.

În ciuda performanțelor mai puternice, cipul Samsung de 3 nm trebuie să arate mai întâi că poate fi produs la același nivel de rentabilitate precum cel mai avansat procesor similar al TSMC, înainte de a putea spera la noi comenzi de la Apple, Qualcomm și alți mari producători de componente hi-tech, care nu au facilități proprii de construire a cipurilor.

Piața globală este dominată de TSMC, cu o cotă de 54%, urmată la mare distanță de Samsung, cu 16,3% din piață. Sud-coreenii au anunțat recent un plan de investiții în valoare de 132 de miliarde de dolari, cu scopul de a deveni lider de piață până în 2030.

scroll to top