Scandal la nivel înalt în Polonia: fost director de top al gigantului Orlen, suspectat de finanțarea Hezbollah
Autoritățile din Polonia au demarat o investigație legată de pierderile înregistrate de subsidiara elvețiană a gigantului polonez din industria de petrol și gaze Orlen, în valoare de câteva milioane de dolari, pierderi suspectate ca făcând parte dintr-un plan al fostului director executiv al companiei de a susține financiar ”grupări și organizații teroriste”, a declarat marți procuroarea șefă a Varșoviei, Małgorzata Adamajtys, scrie Euractiv.com, citând agenția de presă Reuters.
Portalul polonez de știri Onet.pl a publicat luni informația că fostul CEO al companiei Orlen Trading Switzerland (OTS), identificat doar ca Samer A., din cauza legilor elvețiene privind confidențialitatea datelor personale, este suspectat de divizia de informații interne a companiei-mamă Orlen că ar fi avut contacte cu gruparea Hezbollah din Liban, susținută de Iran.
Samer A., fostul CEO al subsidiarei elvețiane a lui Orlen, a negat, tot marți, într-un interviu acordat postului de radio polonez RMF, că ar avea vreo legătură cu Hezbollah.
”Am fost de multe ori în Polonia, sunt cetățean polonez, am pașaport polonez. Sunt tratat de autoritățile actuale ca un cetățean de mâna a doua”, a spus el, adăugând că, deși se afla la momentul interviului în străinătate, nu se ascunde de autoritățile poloneze.
Solicitată să dea mai multe detalii despre anchetă, procuroarea șefă Adamajtys a spus:
”Examinăm toate informațiile, dintre care unele sunt cunoscute de procurori din presă, de la radio și din televiziune, inclusiv despre legăturile cu organizațiile teroriste”.
Țările occidentale, inclusiv SUA, desemnează Hezbollah drept organizație teroristă. Pentru Uniunea Europeană, doar aripa militară a Hezbollah este clasificată drept grup terorist, nu și aripa sa politică.
Adamajtys a adăugat că OTS a fost înființată ca o companie autonomă, în cadrul grupului Orlen, deși divizia de informații interne a companiei poloneze avertizase asupra riscurilor acestei decizii de transformare a subsidiarei într-o companie de sine stătătoare. Potrivit procutoarei Adamajtys, aceasta a funcționat apoi fără supravegherea, documentarea și verificarea corespunzătoare a activităților sale, iar Samer A. nu ar fi trebuit să fie numit CEO.
”O persoană care face plăți în avans fără a primi măcar primele tranșe din anumite livrări nu este un CEO bun și nu ar trebui să fie CEO al acelei companii sau al oricărei alte companii”, a spus ea.
Reuters a încercat să-l contacteze pe Samer A. pentru comentarii cu privire la observațiile lui Adamajtys despre operațiunile OTS, dar acesta nu a putut fi contactat. În interviul acordat postului RMF, el a negat că ar fi existat vreun avertisment din partea diviziei de informații interne a Orlen.
Potrivit datelor financiare ale Orlen, compania OTS a avut pierderi de aproximativ 400 de milioane de dolari legate de contractele de cumpărare de petrol și produse petroliere din Venezuela.
OTS a transmis că a încercat să beneficieze de o fereastră de opoortunitate favorizată de ridicarea temporară a sancțiunilor americane împotriva Venezuelei și a plătit avansuri în numerar unor intermediari cu care nu mai colaborase până atunci. Contractele au fost anulate, deoarece acea fereastră de oportunitate se apropia de a se închide, iar cisternele cu produsele petroliere nu erau livrate.
Reprezentanții Orlen au mai spus că în prezent auditează operațiunile OTS.
În plus, Adamajtys a declarat că Orlen are de răspuns și la alte întrebări, de pildă cele cu privire la o presupusă manipulare a prețurilor combustibililor la niveluri artificial scăzute înainte de alegerile generale de anul trecut sau la vânzarea unor active despre care anchetatorii bănuiesc că s-ar fi realizat sub prețurile pieței.
În februarie, compania Orlen a respins o acuzație privitoare la vânzări de active sub nivelul pieței din partea autorității naționale de audit din Polonia, susținând că a câștigat până la 9 miliarde de zloți (cca. 2,2 miliarde de dolari) dintr-o operațiune de fuziune corporativă. De asemenea, compania a negat scăderea prețurilor la combustibil în mod artificial.
Separat, Samer A. a fost acuzat de fraudă cu TVA în perioada 2008-2013, a mai declarat luni un procuror regional din Bydgoszcz. În luna februarie, el a fost reținut de poliție și audiat de un procuror, dar a fost ulterior eliberat pe cauțiune.
În vremea când se afla în opoziție, actualii reprezentanți ai puterii au fost extrem de critici cu conducerea Orlen, acuzând-o că face jocurile guvernului naționalist-conservator al Partidului Lege și Justiție (PiS), care a pierdut puterea în urma alegerilor generale de anul trecut. Potrivit acuzațiilor, Orlen a contribuit la finanțarea agendei politice a PiS, inclusiv prin preluarea controlului asupra unor instituții de presă.
Luni, premierul Donald Tusk a declarat că l-a sunat pe procurorul șef al țării și pe coordonatorul instituțiilor serviciilor secrete pentru a discuta potențialele legături dintre fostul CEO al Orlen, Daniel Obajtek, și Hezbollah.
Obajtek, un apropiat al liderului PiS, Jarosław Kaczyński, a răspuns acuzațiilor într-o postare pe platforma X, spunând că Tusk ”căută scandaluri acolo unde nu există”.
PiS a anunțat marți seara că Obajtek va fi candidat pe listele partidului la alegerile pentru Parlamentul European din luna iunie.