Scandalul Blue Air | Celulă de criză la Guvern. Ce se întâmplă cu pasagerii rămași pe drumuri?
Compania aeriană low-cost Blue Air a anunţat intempestiv, marţi după-amiaza, că sistează de îndată toate zborurile programate a pleca de pe aeroporturilor din România, până luni, 12 septembrie 2022, acuzând Ministerul Mediului că a pus poprire pe toate conturile companiei Blue Air Aviation.
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, la scurt timp, că Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a blocat conturile Blue Air și că ”urmează să aibă loc o discuție pentru a debloca această decizie pentru a nu bloca în aeroporturi 3.000 de oameni”.
A fost alcătuită de urgență o celulă de criză, iar deciziile luate au fost comunicate de purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru:
- Premierul a dispus ca prioritară să fie aducerea în țară a cetățenilor aflați pe aeroporturi din afara granițelor.
- Românii pot solicita sprijin de la secțiile consulare de la ambasadele noastre din țările respective.
- În această seară a fost activat un număr unic al call-center-ului gestionat de Ministerul Afacerilor Externe. Acest număr unic este cel care care cetățenii români aflați pe aeroporturi din afara țări pot solicita asistență consulară și sprijin pentru a ajunge acasă. Numărul de telefon este 0040751084537.
- După centralizarea datelor pasagerilor, mai multe aeronave ale Tarom vor fi pregătite să îi aducă în țară pe românii afectați.
Ministerul Turismului anunță cum pot pasagerii păgubiți să își recupereze banii
- Pasagerii care au achiziţionat direct bilete de la Blue Air îşi pot recupera banii şi compensaţiile aferente în baza Regulamentului European care stabilește norme comune privind compensarea şi asistenţa pasagerilor în eventualitatea refuzului la îmbarcare şi a anulării sau întârzierii prelungite a zborurilor, potrivit Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului.
- Turiștii care au luat pachete de vacanță de la agențiile de turism sunt rugați să ia legătura cu acestea. În baza OG nr.2/2018 privind pachetele de servicii de călătorie și serviciile de călătorie asociate, precum și pentru modificarea unor acte normative, agenția de turism este responsabilă pentru executarea pachetului și să ofere servicii alternative.
- Călătorii care au achiziționat direct bilete de la Blue Air își pot recupera banii și compensațiile aferente în baza Regulamentului European nr. 261/2004 de stabilire a normelor comune privind compensarea și asistența pasagerilor în eventualitatea refuzului la îmbarcare și a anulării sau întârzierii prelungite a zborurilor.
Ce spune Regulamentul European în cazul anulării unui zbor?
În cazul anulării unui zbor, pasagerilor în cauză trebuie:
- să li se ofere asistență de către operatorul de transport aerian;
- să li se ofere asistență de către operatorul de transport aerian, precum și, în eventualitatea unei redirecționări, în cazul în care ora de plecare anticipată a unui nou zbor este de cel puțin o zi după plecarea programată pentru zborul anulat;
- să primească o compensație din partea operatorului de transport aerian, în conformitate cu articolul 7, cu excepția în care intervine oricare din următoarele:
- în cazul în care sunt informați despre această anulare cu cel puțin două săptămâni înainte de ora de plecare prevăzută;
- în cazul în care sunt informați despre această anulare într-un termen cuprins între două săptămâni și șapte zile înainte de ora de plecare prevăzută și li se oferă o redirecționare care să le permită să plece cu cel mult două ore înainte de ora de plecare prevăzută și să ajungă la destinația finală în mai puțin de patru ore după ora de sosire prevăzută;
- în cazul în care sunt informați despre această anulare cu mai puțin de șapte zile înainte de ora de plecare prevăzută și li se oferă o redirecționare care să le permită să plece cel târziu cu o oră înainte de ora de plecare prevăzută și să ajungă la destinația finală în mai puțin de două ore după ora de sosire prevăzută.
În cazul în care pasagerii sunt informați despre anulare, acestora li se oferă explicații privind posibilitățile de transport alternative.
Operatorul de transport aerian nu este obligat să plătească compensații, în cazul în care poate face dovada că anularea este cauzată de împrejurări excepționale care nu au putut fi evitate în pofida adoptării tuturor măsurilor posibile.
Sarcina dovedirii faptului că pasagerul a fost într-adevăr informat despre anularea zborului, cu indicarea momentului precis, revine operatorului de transport aerian.