Închide

Schimbare de strategie la Sofia: nu mai vor gazul rusesc, ci diversifică sursele de aprovizionare

Avatar
Oil Pipe 01

Sursa foto: World Pipelines.

Timp de citire: 2 minute

Vicepremierul bulgar Assen Vassilev a anunțat sâmbătă că țara sa nu intenționează să mai poarte discuții cu gigantul energetic rus Gazprom pentru a-și reînnoi acordul de achiziție de gaze naturale, care expiră la finalul acestui an, pe fondul invaziei Rusiei în Ucraina, anunță agenția Reuters.

În schimb, Bulgaria va căuta surse alternative de aprovizionare cu gaze, a mai spus Vassilev.

Aproape tot consumul de gaze din Bulgaria provine din gaze rusești, cumpărate direct de la Gazprom printr-un contract pe 10 ani, dar acesta expiră la sfârșitul anului 2022. În ultimii ani, Bulgaria a tot amânat diferitele proiecte de diversificare a surselor de gaze, inclusiv un gazoduct comun cu Grecia vecină și o extindere a unităților de depozitare a gazelor. Acum, guvernul de la Sofia încearcă să accelereze ambele proiecte, pe fondul temerilor că războiul din Ucraina ar putea provoca perturbări de aprovizionare cu gaze rusești.

Nu mai departe de vineri, premierul bulgar Kiril Petkov a declarat că lucrările de construcţie la interconectorul de gaze Bulgaria – Grecia se vor încheia la finele lunii iunie.

Și Guvernul României a purtat discuții tranșante luna trecută cu liderii guvernelor din Bulgaria și Grecia pentru diversificarea surselor de gaze naturale din import, astfel încât aceste țări să nu mai fie dependente de gazul din Rusia.

”În situația dată, nu există nicio posibilitate să continue discuțiile cu Gazprom”, a declarat Vassilev la radioul public.

El a mai adăugat că guvernul bulgar a purtat discuții atât cu Grecia, cât și cu Turcia, pentru a folosi infrastructura existentă pentru aprovizionarea cu gaze naturale lichefiate și pentru a crește livrările din Azerbaidjan, cu care țara are un contract de furnizare.

Guvernul speră să beneficieze de un mecanism comun al Uniunii Europene privind aprovizionarea cu gaze naturale până la sfârșitul verii, ceea ce va permite blocului comunitar să negocieze achiziții la prețuri mai bune, a mai spus Vassilev.

Războiul a obligat deja UE să își redefinească politica energetică și să caute o reducere cât mai rapidă a dependenței de Rusia, cel mai mare furnizor de resurse energetice.

Comisia Europeană a prezentat săptămâna trecută un plan de înlocuire a aproape două treimi din importurile de gaze rusești în acest an și urmărește să elimine treptat dependența de toți combustibilii fosili de proveniență rusească până în 2027.

scroll to top