Schimbările climatice duc la creșterea inflației. Viitorul nu sună foarte bine
Se așteaptă ca temperaturile în creștere și fenomenele meteorologice extreme să aibă un impact global asupra agriculturii, potrivit Euronews.
Temperaturile medii mai ridicate ar putea duce la o creștere a inflației anuale a alimentelor cu până la 3,2% pe an și a inflației globale cu până la 1,18% pe an până în 2035, potrivit unui nou studiu realizat de Institutul Potsdam pentru cercetarea impactului climatic (PIK).
În cadrul studiului, oamenii de știință au analizat modul în care factorii climatici, cum ar fi temperaturile ridicate și precipitațiile extreme, au afectat inflația în datele istorice, dar nu au analizat separat care produse alimentare ar putea fi cele mai afectate.
“Analizând peste 27.000 de observații de date istorice, am constatat că majorarea temperaturilor poate crește prețurile alimentelor, în special în regiunile și anotimpurile calde”, a declarat Dr. Max Kotz, unul dintre autorii studiului. “În condițiile climatice viitoare, aceste efecte ar putea deveni mari, de aproximativ 1-3% puncte procentuale pe an asupra inflației alimentare până în 2035, amenințând mandatele de stabilitate a prețurilor ale băncilor centrale, cum ar fi BCE, care urmărește să mențină inflația sub 2%.”
Între timp, inflația globală ar putea crește cu 0,32-1,18% puncte în fiecare an, în medie, la nivel global, potrivit studiului.
Prețurile în creștere sau instabile au amenințat bunăstarea economică și umană, precum și stabilitatea politică, se arată în raport, citând faptul că, potrivit ONU, criza costului vieții din 2021-2022 a împins în sărăcie 71 de milioane de persoane în plus în întreaga lume.
Inflația cauzată de schimbările climatice afectează atât țările bogate, cât și pe cele sărace
Se așteaptă ca inflația alimentară și inflația globală să fie afectate de încălzirea globală atât în țările cu venituri mari, cât și în cele cu venituri mici.
Inflația crește atunci când temperaturile cresc, iar acest lucru se întâmplă cel mai puternic vara și în regiunile calde de la latitudini mai mici, unde va persista pe tot parcursul anului. Din acest motiv, sudul lumii, în special Africa și America de Sud, va fi mai afectat, potrivit studiului.
Între timp, la latitudini mari, există o puternică sezonalitate, cu un vârf de temperatură vara.
Potrivit raportului, o creștere de 1 grad Celsius a temperaturii medii lunare are un impact asupra prețurilor timp de până la un an, la fel ca un exces de precipitații, însă impactul asupra prețurilor este de scurtă durată doar atunci când provine din excesul de secetă.
Studiul a analizat îndeaproape vara europeană extrem de caldă din 2022, când căldura și seceta au avut un impact pe scară largă asupra agriculturii și economiei.
“Estimăm că căldura extremă din vara anului 2022 a crescut inflația alimentară în Europa cu aproximativ 0,6%. Încălzirea viitoare proiectată pentru 2035 ar amplifica impactul unor astfel de extreme cu până la 50%”, a adăugat Kotz.