Închide

Schimbările climatice își pun amprenta asupra fermierilor din Europa. Cum îi ajută țările lor?

Avatar
landscape, meadow, field

Fotografie de wurliburli pe Pixabay

Timp de citire: 4 minute

Seceta și inundațiile provocate de schimbările climatice afectează mijloacele de trai și sănătatea mentală a agricultorilor europeni, potrivit Euronews.

În ultimii ani, agricultura europeană a fost afectată de o creștere a numărului de inundații, secetă și valuri de căldură.

Criza climatică cauzează deja pierderi economice pentru fermieri și pentru sectorul agricol și, în lipsa unei intervenții, situația se va înrăutăți și mai mult.

Nu există nicio îndoială în ceea ce privește știința.

“În Europa și în întreaga lume, nivelul de risc pentru sistemul alimentar, ecosistemele funcționale și sănătatea umană este substanțial sporit de nivelurile mai ridicate de încălzire”, spune Dr. Peter Alexander, lector superior în agricultură și sisteme alimentare la Universitatea din Edinburgh.

Fermierii din întreaga Europă poartă responsabilitatea de a hrăni continentul – o povară grea de dus sub povara schimbărilor climatice.

În cadrul Europei, Dr. Alexander este cel mai îngrijorat pentru țările din sud, deoarece acestea se confruntă cu sezoane secetoase și calde mai pronunțate, urmate de inundații intense.

Fermierii portughezi sunt stresați de verile și iernile secetoase

Maaike Smits este un fermier de lapte cu o turmă de 500 de bovine, inclusiv vaci, juninci și boi (masculi castrați) în sudul Portugaliei.

Anul acesta, el a văzut cum sezonul de vară cald și uscat a durat până în octombrie – înainte de a aluneca într-o iarnă uscată.

“Vremea extrem de caldă provoacă stres asupra animalelor noastre”, spune el. “Am fost nevoiți să investim cât mai mult posibil în ventilație și într-un sistem de aspersiune pentru vaci.”

Având în vedere că alocă mai mulți bani pentru întreținerea vacilor, el obține în schimb un profit mai mic.

“Sunt neliniștit și stresat pentru că nu obținem un preț pentru laptele nostru care să acopere costurile”, spune el. “Și nu ne permite să investim în îmbunătățiri la fermă, în bunăstarea animalelor sau a lucrătorilor.”

El adoarme noaptea îngrijorat că, din cauza verii și iernilor secetoase, nu va fi suficientă apă pentru culturile de vară sau apa de băut pentru vaci. De asemenea, lipsa apei duce la o lipsă de siloz de porumb (folosit pentru a hrăni vitele sale), ceea ce duce la creșterea costurilor pentru hrana animalelor sale. Și alți fermieri din apropierea lui, în Ermidas-Sadoare, spun același lucru.

Guvernul portughez a promis sprijin financiar pentru agricultori, dar Smits crede că acest lucru nu va face decât să “atenueze” dificultățile pentru următorii ani. El nu crede că va oferi o soluție pe termen lung.

Fermierii italieni care pierd din cauza inundațiilor

În Emilia-Romagna, Italia, Matteo Pagliarani spune că inundațiile din luna mai au făcut ravagii în ferma familiei sale, unde se află atât culturi, cât și animale.

“Ne-am pierdut strugurii, aproximativ 20 de hectare de teren și adăpostul pentru animalele noastre”, spune fermierul în vârstă de 29 de ani. “Unii vecini au pierdut chiar mai mult”.

După inundații a urmat o vară de căldură intensă și uscată. “În ultimii doi ani, a fost o vreme foarte uscată”, spune el. “Vremea este schimbătoare – nu este sigură sau securizată”.

Imprevizibilitatea vremii a făcut dificil pentru Pagliarani să știe care este cel mai bun moment pentru a-și însămânța culturile și a dus la perturbarea lanțurilor sale de aprovizionare.

În timp ce impactul schimbărilor climatice l-a determinat pe Pagliarani să învețe și să implementeze rezistența la apă și protecția plantelor în ferma sa, el se teme că cei din comunitatea sa agricolă rurală ar putea alege să se mute în zone mai “sigure”.

“Fermierii se simt foarte rău”, spune el. “Este posibil ca ei să plece în căutare și să găsească o situație mai confortabilă. Suntem foarte speriați pentru Italia dacă oamenii continuă să părăsească zonele rurale.”

În calitate de vicepreședinte al Organizației Europene a Tinerilor Fermieri, Pagliarani crede că trebuie să se acorde mai multă bunăstare și sprijin practic tinerilor fermieri.

“Tinerii fermieri sunt viitorul pământului”, spune el. “Trebuie să investim, să sprijinim și să credem în ei.”

Muncitorii agricoli se tem pentru viitorul locurilor lor de muncă

Schimbările meteorologice din întreaga Europă nu afectează doar fermierii, ci și lucrătorii acestora.

În această vară, mai mulți muncitori agricoli au murit pe câmpurile pe care le lucrau din cauza căldurii aspre a soarelui.

Ivan Ivanov, secretar politic pentru agricultură la EFFAT – un mare sindicat european care îi reprezintă pe lucrători – a declarat că temperaturile extreme au dus la numeroase cazuri de stres termic și de insolație.

Absența de la locul de muncă din motive legate de căldură “ar putea avea implicații financiare majore pentru lucrători și familiile lor în ceea ce privește lipsa indemnizațiilor de boală, costul tratamentului și așa mai departe”, spune Ivanov.

El adaugă că este îngrijorat de cazurile de cancer de piele pe care le vom vedea în viitor ca urmare a creșterii radiațiilor UV.

Cum se îngrijesc țările europene de fermierii lor?

În Finlanda, guvernul a aflat că 40 la sută dintre fermierii săi consideră că munca lor este o povară mentală, iar 13 la sută dintre ei raportează depresie.

Răspunsul statului este de a se asigura că fermierii știu unde pot obține ajutor. Serviciile de sănătate la locul de muncă și instituția de asigurări sociale pentru fermieri sunt ambele opțiuni anunțate pentru fermierii care se luptă cu schimbările structurale din agricultură, cu scăderea bruscă a profitabilității în agricultură și cu condițiile meteorologice extreme.

În contrast puternic, guvernul britanic a declarat că fermierii afectați de inundații nu au nevoie de sprijin specific pentru sănătatea mintală, deși fermierii din Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord au declarat că inundațiile tot mai mari le afectează foarte mult sănătatea mintală.

În Franța, un sondaj recent a arătat că rata sinuciderilor în rândul agricultorilor este cu 20 % mai mare decât media națională.

Fiind o profesie aflată sub presiune, sunt necesare mai multe cercetări pentru a analiza și a aborda amploarea nevoilor de sănătate mintală ale fermierilor din Europa. Aceasta este opinia lui Alun Jones, reprezentant al Centrului internațional pentru studii avansate de agronomie mediteraneană.

“Fermierii au nevoie să fie îngrijiți”, a declarat Jones anul trecut în fața comisiei pentru agricultură a Parlamentului European. “Ei sunt cei care produc alimentele noastre și au mai mulți factori de stres, iar o parte din acest tablou nu se referă doar la riscurile dure și la accidente, ci și la bunăstarea lor psihosocială.”

scroll to top