Închide

Schimbările climatice stimulează înflorirea timpurie a industriei istorice a trandafirilor din Bulgaria

Avatar
rose, flower background, pink

Fotografie de naturepost pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Fermierii bulgari au fost ocupați cu recoltarea petalelor de trandafir pentru renumitul lor ulei în această săptămână, cu aproximativ o lună mai devreme decât norma istorică, din cauza schimbărilor climatice care au dus la primăveri mai calde și mai umede, potrivit Euractiv.

Bulgaria, o țară membră a Uniunii Europene situată în sud-estul Balcanilor, este unul dintre principalii producători mondiali de ulei de trandafir parfumat, care este utilizat și în industria cosmetică.

Cel mai bun ulei de trandafir este produs în Valea Trandafirilor din centrul țării, unde, spun istoricii, florile au fost cultivate ca plante încă din vechiul regat al Traciei, în secolele V-III î.Hr.

Prima fabrică de ulei a fost deschisă în 1820 în orașul Kazanlak, aflat în apropiere.

Procesul de fabricare a celor 2 până la 3,5 tone de ulei de trandafir produse anual în Bulgaria nu este ușor. Pentru un gram de ulei de trandafir, peste 1.000 de petale de trandafir trebuie culese manual, dis-de-dimineață, deoarece conținutul de ulei esențial este cel mai ridicat în jurul orei 7 dimineața.

“În fiecare seară se formează condensare și se agață de trandafir, permițând ca uleiul din floare să fie în cea mai bună formă”, a declarat Miroslav Terziev, un cultivator de trandafiri din satul Cherganovo.

Petalele sunt, de asemenea, folosite pentru produse precum apa de trandafiri, dulceața de trandafiri, ceaiul de trandafiri și chiar rachiul de trandafiri.

Calitatea petalelor și a uleiului depinde foarte mult de condițiile meteorologice, combinația de căldură și umiditate fiind crucială, a declarat Todor Nikolaev, tehnolog șef la distileria Terra Roza.

Acesta a precizat că, datorită iernii blânde din ultima perioadă și a lunii martie foarte călduroasă, trandafirii au început să înflorească mai devreme în acest an, iar sezonul de recoltare a început cu aproximativ trei săptămâni mai devreme decât în mod normal.

“Luna mai este destul de ploioasă, așa că florile nu înfloresc toate odată, ceea ce permite o bună recoltare a grădinilor. Temperaturile scăzute împiedică evaporarea uleiului – sezonul este favorabil pentru toată lumea din sistemul de producție.”

Oamenii de știință spun că schimbările climatice din ultimele decenii au făcut ca plantele să înceapă să înflorească cu câteva săptămâni mai devreme decât înainte.

“Am verificat arhiva noastră din 1987 și am constatat că debutul activ, în masă, al înfloririi trandafirilor era între 10 și 20 iunie. Iar astăzi avem trandafiri care încep să înflorească cu o lună mai devreme”, a declarat Valentin Kazandjiev, agrometeorolog la Institutul Național de Meteorologie și Hidrologie din Sofia.

Kazandjiev a declarat că fermierii care se confruntă cu schimbările climatice ar trebui să se concentreze pe tehnologii care să atenueze impactul acestora, în timp ce oamenii de știință ar trebui să recomande zone geografice diferite pentru culturi diferite în fiecare deceniu.

scroll to top