Completarea şi finalizarea dosarului de clasare a ruinelor conacului Cantacuzino-Paşcanu şi coagularea unui nucleu de actori interesaţi de revitalizarea şi punerea în valoare a monumentului istoric au fost realizate în cadrul Şcolii de vară de la Cepleniţa, judeţul Iaşi, organizată de Institutul Naţional al Patrimoniului şi Ministerul Culturii între 24 august şi 5 septembrie.
Şcoala de vară de la conacul Cantacuzino-Paşcanu a reunit, timp de două săptămâni, 20 de studenţi şi tineri profesionişti cu activitate în domenii precum arhitectură, restaurare, arheologie, patrimoniu cultural, istorie şi antropologie, notează News.ro. Cei 20 de tineri au venit la Şcoala de vară de la Cepleniţa să aprofundeze, pe de o parte, istoria deloc singulară a unui obiectiv de patrimoniu adus la ruină în perioada post-decembristă, să-i clarifice regimul de protecţie şi statutul de monument istoric şi să-i contureze un posibil viitor. Pe de altă parte, o motivaţie de participare a fost curiozitatea şi chiar nevoia de a dubla cunoştinţele teoretice de un tip de învăţare practică, la faţa locului şi sub coordonarea unor profesionişti şi meşteri cu experienţă.
Lectorii şcolii de vară au avut misiunea de a-i familiariza pe cei mai tineri oameni ai patrimoniului cu etapele de cercetare incipiente desfăşurării unor lucrări de restaurare, cu principiile şi regulile unei intervenţii de urgenţă de calitate sau ale unei strategii de punere în valoare – indiferent că vorbim de patrimoniu arheologic sau de restaurarea şi reconversia unui monument istoric şi, nu în ultimul cu nevoia implicării comunităţii în viaţa patrimoniului local.
Organizate în trei module – Documentarea monumentului, Intervenţii de urgenţă pentru conservare (cu ateliere dedicate pentru zidărie, respectiv tencuieli şi mortare) şi Arheologie – atelierele au urmărit în mod particular familiarizarea tinerilor participanţi cu principalele etape asociate muncii de conservare, cu procesul elaborării unui dosar de clasare, cu cercetarea şi documentarea imobilului şi a zonei în care acesta este amplasat.
Construit de familia vornicului Nestor Ureche, tatăl cronicarului Grigore Ureche la începutul secolului al XVII-lea, Ansamblul Conacului Cantacuzino-Paşcanu (numit aşa după noii proprietari care au preluat şi extins după 1835 proprietatea) se află pe Lista Monumentelor Istorice din judeţul Iaşi din anul 2004, având cod LMI IS-II-m-B-04119, însă nu cuprindea şi ruinele conacului cu zidul de incintă al acestuia, ci numai Biserica Sf. Voievozi, datând din 1802, Turnul clopotniţă al bisericii, de la începutul secolului al XIX-lea, respectiv un zid de incintă de la începutul secolului al XIX-lea.
Şcoala de vară a avut, astfel, drept rezultat completarea şi finalizarea conţinutului dosarului de clasare în Lista monumentelor istorice a Ruinelor conacului Cantacuzino-Paşcanu şi a zidului său de incintă (dosar avizat deja de Comisia Naţională a Monumentelor), fiind astfel întregit Ansamblul conacului Cantacuzino-Paşcanu cu toate componentele sale. Această etapă a reprezentat clarificarea situaţiei juridice, utilă atât pentru protejarea monumentelor, cât şi pentru viitoarea atragere de fonduri în vederea revitalizării ruinelor conacului, acţiune de mai mare anvergură, planificată de către proprietar pentru termen lung.
În plus, viitorii specialişti în domeniul patrimoniului participanţi la şcoala de vară au deprins tehnici de intervenţie pentru punerea în siguranţă a unor structuri din zidărie şi a tencuielilor şi au conturat, împreună cu membri ai comunităţii locale, scenarii posibile de punere în valoare a conacului, ce vor face obiectul unui articol de specialitate publicat de Editura Patrimonia a Institutului Naţional al Patrimoniului.
Documentele colectate (fotografii din perioada 1950-1990) şi mărturiile oamenilor care au redescoperit locul cu ocazia Şcolii de vară completează imaginea ruinelor conacului Cantacuzino-Paşcanu şi oferă câteva direcţii de abordare a revitalizării şi punerii sale în valoare.