Se folosește China de Ungaria pentru a avea acces mai ușor la piețele din Europa?

,
Autor:    -  
parliament, budapest, hungary
Fotografie de niki_emmert pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Scopul principal al vizitei de trei zile a lui Xi Jinping în Ungaria ar putea fi acela de a se asigura că Ungaria poate ajuta China să câștige cotă de piață în UE, în timp ce Beijingul și Budapesta se pregătesc să semneze un total de 16 acorduri bilaterale, potrivit Euronews.

Președintele chinez a sosit la Budapesta miercuri târziu, în cea de-a treia și ultima etapă a vizitei sale europene.

În timpul șederii sale de trei zile, Xi Jinping și delegația sa sunt așteptați să încheie o serie de acorduri economice cu Budapesta, deoarece China vede Ungaria ca pe un cap de pod important în cucerirea piețelor europene: printre altele, companiile chineze construiesc fabrici de mașini electrice și de baterii.

Se așteaptă ca cele două părți să semneze 16 acorduri, în timp ce alte două sunt încă în curs de negociere. Acordurile includ dezvoltări infrastructurale maghiare și proiecte feroviare, rutiere și energetice legate de Inițiativa “Belt and Road”, prioritară pentru Beijing.

Lucrările de renovare a liniei de cale ferată Budapesta-Belgrad, unul dintre simbolurile expansiunii economice a Chinei în Ungaria, sunt în curs de desfășurare: 85% din investiție este acoperită de împrumuturi chinezești.

Cu cooperarea Ungariei și a Serbiei, calea ferată modernizată, menită să facă parte din planificata linie de cale ferată Budapesta-Belgrad-Skopje-Atena, ar ajuta mărfurile chinezești să ajungă mai repede ca niciodată în Europa de Vest din portul grec Pireu, administrat de China.

Calea ferată a fost aspru criticată încă de la înființare. La începutul anului 2023, au fost ridicate întrebări cu privire la faptul că tehnologia importată necesară pentru a o opera respectă standardele UE.

Alți critici au subliniat că ocolește toate orașele importante din Ungaria; creditul chinezesc pentru construcția sa ar putea dura un secol întreg pentru a fi rambursat în întregime, în timp ce rentabilitatea investiției este pusă sub semnul întrebării.

Este vorba (aproape) numai de bani

Interesele personale joacă, de asemenea, un rol în aceste investiții uriașe, a declarat pentru Euronews expertul în relații internaționale și politică maghiară Csaba Káncz.

“În cazul Ungariei, vorbim despre cel mai corupt stat membru al UE. La fel ca și în cazul Rusiei, regimul maghiar a încheiat un fel de acord-cadru de “corupție strategică” [cu China]. În cazul rușilor, știm că este vorba de … gaz la prețuri exagerate”, a declarat Káncz. “Cu chinezii, este vorba despre linia de cale ferată Budapesta-Belgrad, din care regimul … poate scoate câteva miliarde de euro pe an”.

Potrivit lui Káncz, nu este vorba doar de investiții pure, iar Xi vizitează Europa și ca aliat în politica de securitate.

“Ungaria a devenit deja un membru oficial al așa-numitei “tabere de pace”, aceeași tabără de pace din anii 1950 [în timpul Războiului Rece]. Vorbim despre puterile revizioniste, pro-război, Rusia, China, Iran”, a spus el. “Practic, China a devenit acum ‘masculul alfa’ al axei eurasiatice. Este puterea dominantă, are banii și tehnologia și iată-o în vizită la noua sa colonie”, a conchis Káncz.

Între timp, oficialii UE au declarat deja că încearcă să limiteze aspirațiile economice ale Chinei în Europa.

Comisia Europeană a lansat o investigație privind subvențiile acordate de statul chinez pentru producția de vehicule electrice și panouri solare, acuzând conducerea de la Beijing de denaturarea concurenței pe piață.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!