Închide

Se ”reaprinde” dezbaterea privind alternativele la fumat: experții britanici vs. OMS

Avatar
stop, tobacco, quit

Fotografie de Tumisu pe Pixabay

Timp de citire: 4 minute

Un grup de experți britanici în sănătate publică acuză Organizația Mondială a Sănătății (OMS) că supune la riscuri inutile viața a milioane de oameni, prin îndemnurile adresate guvernelor să ia măsuri mai ferme împotriva alternativelor la fumatul tradițional prin arderea tutunului, precum vaping-ul, scrie publicația britanică The Times.

OMS, organismul tutelar în domeniul sănătății publice de pe lângă Organizația Națiunilor Unite, declarase anterior, printr-o luare de poziție oficială, că țigările electronice sunt dăunătoare și riscă să creeze dependență de nicotină în rândul noilor generații.

În cel mai recent raport privind eforturile de combatere a fumatului la nivel global, OMS avertizează că multe țări ”nu abordează corespunzător problematica produselor emergente pe bază de nicotină și tutun și nu reușesc să le reglementeze”. Potrivit OMS, vaping-ul riscă să șteargă cu buretele anii de progrese și eforturi făcute pentru a ”denormaliza” fumatul și consumul de țigări electronice, putând conduce la ”renormalizarea” acestei practici nocive.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat:

”Nicotina este o substanță care dă dependență mare. Sistemele electronice de administrare a nicotinei sunt dăunătoare și trebuie să fie mai bine reglementate.”

Michael Bloomberg, fostul primar al New York-ului și ambasador global al OMS, a adăugat:

”Pe măsură ce vânzările de țigări au scăzut, companiile de tutun au promovat agresiv produse noi – precum țigările electronice și produsele din tutun încălzit – și au făcut presiuni asupra guvernelor pentru ca acestea să își limiteze reglementările. Scopul lor este simplu: să prindă în mrejele nicotinei încă o generație. Nu putem lăsa să se întâmple asta!”

Mesajul britanicilor: luați-o mai ușor!

Mai mulți experți britanici în domeniul sănătății publice au receptat aceste mesaje cu un ton critic, iar, de la nivel oficial, Public Health England (PHE) promovează vaping-ul ca alternativă care să îi ajute pe fumători să renunțe la fumatul tradițional.

Într-un răspuns la poziția OMS, Martin Dockrell, șeful direcției pentru controlul tutunului la PHE, a declarat:

”Cel mai bun lucru pe care îl poate face un fumător este să renunțe complet la fumat. Dovezile științifice arată că vaping-ul este una dintre cele mai eficiente metode la care pot aceștia să recurgă dacă vor să se lase de fumat, mai ales pentru aceia care au încercat în trecut să se lase, dar au eșuat. Datele arată că 50.000 de fumători renunță la fumatul traditional în fiecare an prin această metodă. Există de ceva timp dovezi clare că, deși nu este complet lipsit de riscuri, vaping-ul este mai puțin dăunător decât fumatul.”

Organizația Knowledge-Action-Change (KAC), o agenție britanică private, active în domeniul sănătății publice și al reducerii daunelor provocate de diferite adicții, inclusiv de practica fumatului, a acuzat OMS că, în acest fel, ”încearcă să distragă atenția de la anii lungi de eșecuri” în combaterea fumatului la nivel global printr-un ”nou război împotriva nicotinei”.

De partea cealaltă, raportul OMS susține că trei sferturi din țările globului și 5,3 miliarde de persoane sunt protejate prin cel puțin una dintre măsurile recomandate de OMS pentru combaterea fumatului, iar jumătate dintre aceste țări beneficiază de cel puțin două asemenea măsuri. Organizația a subliniat ”progresele încurajatoare” observate în întreaga lume, prevalența fumatului în rândul persoanelor cu vârsta peste 15 ani scăzând de la 22,7% în 2007, la 17,5% în 2019.

Cu toate acestea, KAC a observat că 1,1 miliarde de oameni continuă să fumeze în întreaga lume, iar 8 milioane de vieți au fost curmate anual din cauza bolilor legate de fumat, cifre care au rămas neschimbate în ultimele două decenii.

Gerry Stimson, profesor emerit la Imperial College din Londra și directorul KAC, a declarat:

”Metoda prin care OMS încearcă acum să dea un plus de vigoare lentorii cu care a ales să lupte împotriva fumatului până acum este, deopotrivă, iresponsabilă și ilogică, încurajând statele să adopte interdicții sau politici excesiv de restrictive cu privire la produsele mai puțin nocive pe bază de nicotină. Aceasta va menține milioane de fumători activi, milioane de morți premature și va încuraja vânzarea a tot mai multe milioane de țigări.”

Strategia KAC este aceea de a încuraja reducerea daunelor provocate de tutun, ca strategie de sănătate publică, ”prin produse mai puțin nocive sau prin încurajarea unor comportamente mai puțin riscante pentru sănătate, mai degrabă decât concentrându-se exclusiv pe eradicarea produselor sau comportamentelor legate de practica fumatului”.

La rândul său, John Britton, profesor de epidemiologie la Universitatea din Nottingham, consider că:

”…acest raport demonstrează că, din păcate, OMS încă nu înțelege diferența fundamentală dintre dependența de fumatul de tutun, care ucide milioane de oameni în fiecare an, și dependența de nicotină, care nu produce asemenea tragedii.”

El a adăugat că poziția OMS este ipocrită prin aceea că recomandă utilizarea de produse medicinale pe bază de nicotină pentru tratarea dependenței de fumat, susținând în același timp interzicerea consumului altor produse cu nicotină care tratează această dependență cu eficiență chiar mai mare.

”OMS are dreptate când îndeamnă ca nefumătorii, în special copiii, să fie descurajați să utilizeze orice produs pe bază de nicotină. Dar pentru cei peste un miliard de fumători de tutun din lume, dispozitivele electronice cu nicotină fac parte din soluție, nu din problemă”, mai spune Britton.

scroll to top