Criticați de Merkel și Macron, grecii se conformează și cer teste PCR pentru unii turiști

,
Autor:    -  
White concrete church near body of water
Fotografie de Valdemaras D. pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

În urma criticilor primite din partea Germaniei și a Franței pentru că regulile de intrare pe teritoriul Greciei sunt prea relaxate în raport cu turiștii, în special cu cei vaccinați cu seruri neaprobate în Uniunea Europeană, Grecia a decis să solicite un test PCR negativ pentru turiștii ruși, chiar dacă aceștia sunt complet vaccinați cu serul rusesc Sputnik V, scrie Euractiv.com.

În aprilie, ministrul grec al turismului, Charis Theocharis, i-a asigurat pe ruși că autoritățile naționale de vaccinare din Grecia vor considera vaccinul rus drept echivalent al serurilor aprobate de autoritățile Uniunii Europene în scopuri de călătorie.

”Prin urmare, nu există nicio problemă pentru cetățenii ruși vaccinați să vină în Grecia, fără să fie supuși unei proceduri de screening și altor teste suplimentare”, spunea atunci Theocharis.

Pe de altă parte, certificatul COVID-19 al Uniunii recunoaște doar vaccinurile aprobate de Agenția Europeană pentru Medicamente, și anume Pfizer, J&J, Moderna și AstraZeneca. Cu toate acestea, permite unei țări să recunoască alte vaccinuri, dacă acestea au fost aprobate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) sau de autoritățile de reglementare din alte state membre ale UE.

Vaccinul Sputnik V din Rusia nu a fost autorizat de OMS, dar alte țări europene, precum Ungaria, au făcut acest lucru.

În practică, există un paradox: Grecia poate accepta un certificat al turiștilor din Ungaria care au fost vaccinați cu Sputnik V, dar nu din țări terțe, cum ar fi Rusia.

La un summit de săptămâna trecută, mai multe relatări din presa internațională au arătat că Angela Merkel – susținută de președintele Franței, Emmanuel Macron – a criticat Grecia pentru faptul că acceptă intrarea pe teritoriul lor a turiștilor care au fost imunizați cu vaccinurile chinezești și rusești, despre care se crede că sunt mai puțin eficiente decât cele aprobate de autoritățile de profil din UE, în special în raport cu noua variantă, Delta.

Cu toate acestea, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a respins aceste informații, catalogându-le drept ”exagerări jurnalistice”.

”Aprecierea mea personală, care cred că este împărtășită de majoritatea Consiliului European, este că nu este nevoie să se impună restricții suplimentare asupra călătoriilor din țările în care această mutație deja se manifestă, iar răspândirea ei este mai pronunțată”, a adăugat el.

Din punct de vedere politic, situația în care se află premierul grec, între presiunile Germaniei și Franței, pe de o parte, și necesitatea redeschiderii la maximum a turismului, cauzează probleme grave sectorului turistic al Greciei, care se luptă pentru supraviețuire, după ce anul trecut a suferit din greu în urma restricțiilor cauzate de pandemie.

Mai multe voci ale opiniei publice de la Atena sugerează că poziția Germaniei nu vine ca o surpriză și acuză Berlinul că a adoptat, o dată în plus, o atitudine ”paternalistă” în privința Greciei.

În plus, sunt destui care consideră că Angela Merkel și-ar dori să-i descurajeze pe compatrioții ei să călătorească în țările din sudul Europei în timpul vacanțelor din acest an, pentru a-i convinge să rămână în Germania pentru concedii, pentru a stimula turismul intern.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!