Închide

Luminița Florea, Philip Morris: provocarea majoră a anului 2021 – integrarea noilor angajați

Avatar
Luminita Florea Philip Morris Romania

Luminița Florea, Director People & Culture, Philip Morris România.

Timp de citire: 10 minute

Ultimul an a reprezentat un test extrem de adaptabilitate, reacție rapidă la schimbări, ajustări permanente, colaborare și comunicare în echipă, spune Luminița Florea, Director People & Culture în cadrul Philip Morris România, într-un interviu acordat AFACERI.news, prezentat pe larg mai jos.

Principalele declarații, pe scurt:

  • ”Fiecare om e diferit și, prin această diversitate, fiecare poate face diferența. Criteriile de selecție a candidaților și setul de caracteristici utilizate în selecție nu s-au schimbat foarte mult în această perioadă, însă contextul ne-a determinat să devenim mai conștienți de unele dintre acestea, ca de exemplu agilitatea și adaptabilitatea.”
  • ”Probabil că cea mai mare provocare am resimțit-o în zona de onboarding, de integrare a noilor angajați – este mai dificil să pregătești un om de la distanță și să îl integrezi în cultura organizațională.”
  • ”Strategia de resurse umane a Philip Morris International se concentrează pe abordarea responsabilă a modului în care va arăta munca în viitor, dacă luăm în considerare impactul potențial al automatizării, al digitalizării și al transformării business-ului.”
  • ”Agilitatea, viteza cu care angajații își pot schimba obiceiurile de lucru, prioritățile, viziunea, munca în echipă, pot face diferența între eșec și succes. Organizațiile agile trebuie să aibă viteza de adaptare și funcționalitatea unui organism viu care se adaptează condițiilor date.”
  • ”Suntem într-un proces continuu atât la nivel individual, cât și la nivel colectiv, de a identifica echilibrul optim între viața personală și profesională, incertitudinea fiind principalul element al contextului actual.”

Luminița Florea este Director People & Culture în cadrul Philip Morris România. Luminița are o experiență de aproape 18 ani în domeniul resurselor umane, în diverse roluri și în domenii foarte variate, de la telecom, la petrol & gaze, industria farmaceutică și cea a tutunului.

În 2012 s-a alăturat Philip Morris România, iar din 2017 a preluat funcția de Director People & Culture și este responsabilă, împreună cu echipa ei, de definirea și implementarea strategiei de resurse umane.

Interviul pe larg, mai jos:

AFACERI.news: Ultimul an a adus schimbări însemnate pe piața muncii, atât din perspectiva cererii, cât și a ofertei. Cum s-au schimbat criteriile și setul de caracteristici pe care le utilizați în selectarea noilor angajați? Așadar, cum arată candidatul ideal pentru Philip Morris International (PMI)?

Luminița Florea: Philip Morris International este o companie globală, cu o forță de muncă diversă, iar politica de recrutare din România este aliniată strategiei internaționale. Ne mândrim cu diversitatea din cadrul companiei, iar atunci când recrutăm noi colegi, ne dorim să aducem un suflu nou și expertiză diversă.

Desigur, acești colegi trebuie să dovedească faptul că au aptitudinile necesare pentru a derula activitățile specifice poziției pentru care candidează, dar în egală măsură ne dorim ca aceștia să fie deschiși la nou și să dovedească permanent un nivel de adaptabilitate și agilitate.

Personal, sunt de părere că noi căutăm omul potrivit pentru poziția din care se poate dezvolta din toate punctele de vedere și din care poate contribui la maximum la viziunea companiei.

Ultimul an a reprezentat un test extrem de adaptabilitate, reacție rapidă la schimbări, ajustări permanente, colaborare și comunicare în echipă. Iar noi am căutat aceste trăsături la candidații noștri în mod instinctiv. La fel de importante sunt, din punctul nostru de vedere, și încrederea în propria persoană și în ceea ce poți să faci, să înveți, dar și conștientizarea a ceea ce ai putea să aduci tu în companie.

Fiecare om e diferit și, prin această diversitate, fiecare poate face diferența. Criteriile de selecție a candidaților și setul de caracteristici utilizate în selecție nu s-au schimbat foarte mult în această perioadă, însă contextul ne-a determinat să devenim mai conștienți de unele dintre acestea, ca de exemplu agilitatea și adaptabilitatea.

Căutăm așadar personalități dinamice, care sunt capabile să îmbrățișeze schimbarea și provocările ce vin cu aceasta, persoane energice și flexibile, proactive, gata să se dedice misiunii ambițioase a PMI de a construi un viitor fără fum.

Activitatea companiei se schimbă la nivel global și această transformare este susținută de peste 71.000 de angajați din toată lumea, din care peste 1.100 în România.

Succesul nostru pe termen lung se bazează pe capacitatea noastră de a recruta și a păstra oameni talentați. Mai mult decât oricând, această perioadă ne-a demonstrat că bunul cel mai de preț al unui business sunt oamenii. Iar angajamentul lor este vital, indiferent de poziția pe care o ocupă. Deschiderea și pasiunea angajaților noștri, împreună cu dedicarea și talentul lor, permit și accelerează tranziția companiei noastre către o organizație mai centrată pe consumator, care pune accent din ce în ce mai mult pe știință și inovație.

AFACERI.news: De partea cealaltă, care sunt schimbările cele mai importante pe care le-ați identificat în ce privește pretențiile și dorințele candidaților?

Luminița Florea: Dacă noi, compania, ne-am adaptat perioadei prin care am trecut, și candidații pe care i-am întâlnit în procesele de recrutare aferente pozițiilor pe care le-am deschis în 2020 și prima jumătate a anului 2021 și-au adaptat solicitările și nevoile.

Multe s-au referit la sprijinul oferit de companie în această perioadă mai dificilă și la beneficiile care au legătură cu sănătatea fizică și wellbeing, dar și asigurarea unui program de muncă flexibil chiar și după întoarcerea la birou, precum și programe de training care să le asigure un proces de integrare și dezvoltare continuă.

Încercăm să răspundem nevoilor pe care le au candidații, deoarece ne dorim să oferim un loc de muncă care să fie atractiv pentru angajați și în care aceștia să poată să se dezvolte, atât la nivel personal, cât și profesional, și să aibă cariere de care să fie mulțumiți și care să îi provoace.

În plus, strategia de resurse umane a Philip Morris International se concentrează pe abordarea responsabilă a modului în care va arăta munca în viitor, dacă luăm în considerare impactul potențial al automatizării, digitalizării și transformării business-ului.

AFACERI.news: Însuși procesul de recrutare a trebuit să se adapteze noii realități apărute de la începutul pandemiei. Care sunt modalitățile în care a fost afectat procesul de recrutare în cadrul companiei?

Luminița Florea: Ultimul an și jumătate a presupus o schimbare a modului în care se  desfășoară procesul de recrutare. Am trecut întreg procesul în mediul online, iar interviurile cu candidații au fost susținute  prin intermediul platformelor de video-conferinţe, o decizie care ne-a oferit flexibilitate și, mai ales, ne-a ajutat să economisim timp. Toate instrumentele necesare pentru digitalizarea procesului de recrutare erau deja pregătite, iar adaptarea a fost relativ ușoară.

Totuși, mutarea procesului de recrutare în mediul online a venit și cu limitări, iar cel mai mult am resimțit lipsa unei interacțiuni directe cu viitorul coleg. Din acest motiv, pentru anumite poziții cheie, am preferat ca interviurile finale să aibă loc în persoană, evident cu respectarea tuturor restricțiilor și reglementărilor existente în momentul respectiv.

Probabil că cea mai mare provocare am resimțit-o în zona de onboarding, integrare a noilor angajați – este mai dificil să pregătești un om de la distanță și să îl integrezi în cultura organizațională.

Am simțit această provocare și noi, Departamentul People & Culture, și colegii mai vechi, dar mai ales colegii noi.

Lipsa interacțiunii directe, a întâlnirilor la birou față în față și a discuțiilor din care ne dădeam seama cum ar putea relaționa și reacționa noii colegi în diverse situații ne-a făcut să obținem de la discuțiile în mediul virtual conexiunea și reacțiile pe care ni le doream, în cele din urmă.

Nu a fost ușor, a fost un test atât pentru noi, cât și pentru candidați și noii colegi, test pe care aș putea spune că l-am trecut cu bine.

AFACERI.news: Este încă prematur să se tragă niște concluzii definitive legate de efectele modificării stilului de muncă în companii. Mai mult decât atât, unele concluzii preliminare sunt contradictorii: unii susțin că productivitatea medie a angajaților a crescut ca urmare a muncii realizate preponderent de la distanță, alții cred că, dimpotrivă, angajații sunt mai puțin productivi. Aceeași situație se observă și în privința satisfacției angajaților față de viața lor profesională. Cum stau lucrurile în PMI?

Luminița Florea: Cred că este important să înțelegem că agilitatea unei organizații, care se vede mai ales în mindset, atitudini și comportamente, joacă un rol deosebit de important atunci când ce se va întâmpla în viitor este dificil de anticipat, așa cum a fost și, probabil, încă este cazul contextului actual.

Agilitatea, viteza cu care angajații își pot schimba obiceiurile de lucru, prioritățile, viziunea, munca în echipă, pot face diferența între eșec și succes. Organizațiile agile trebuie să aibă viteza de adaptare și funcționalitatea unui organism viu care se adaptează condițiilor date.

Din această agilitate rezultă și productivitatea și depinde de companii să ofere cele mai bune condiții și să satisfacă nevoile angajaților pentru a obține o productivitate mai mare.

Munca de la distanță a fost o schimbare majoră care a venit atât cu avantaje, cât și cu dezavantaje.

Dintre avantaje, putem menționa, desigur, o flexibilitate mai mare în ceea ce privește alegerea locului din care lucrezi, poate scutirea de la plata unei chirii prea mari ca să fii în proximitatea biroului sau economia de timp necesar deplasării la birou.

Cu toate acestea, sunt mulți angajații care ne-au spus că au resimțit un dezechilibru între viața profesională și cea personală, că ecranul, întâlnirile virtuale, fără interacțiuni personale și conexiuni, pot fi foarte obositoare și nesănătoase. Iar pe termen lung, acest lucru poate duce la o surmenare mentală accentuată, poate chiar mai mare decât cea cu care se confruntă angajații la locul de muncă.

Astfel, ne-am dat seama că trebuie să ne preocupăm de bunăstarea psihică și emoțională a colegilor, nu doar să le asigurăm cele necesare desfășurării muncii de acasă, să încercăm să îi ghidăm pentru a obține acel echilibru, atât de necesar, între viața personală și cea profesională, având în vedere că spațiul personal a devenit spațiu profesional, să oferim suport și sfaturi în ceea ce privește organizarea muncii, separarea între timpul petrecut în întâlniri virtuale și timpul alocat muncii.

În continuare, suntem într-un proces continuu atât la nivel individual, cât și la nivel colectiv, de a identifica echilibrul optim între viața personală și profesională, incertitudinea fiind principalul element al contextului actual. Cu toate acestea, urmărim constant gradul de angajament al colegilor prin sondajele interne periodice și ne adaptăm constant nevoilor acestora, astfel încât nivelul de productivitate și wellbeing să rămână la nivelul dorit.

AFACERI.news: Care sunt metodele de retenție a celor mai valoroși angajați și în ce măsură a fost nevoie de adoptarea unora noi și inovative în perioada de pandemie?

Luminița Florea: Atragem oameni noi în companie prin oportunitățile pe care le oferim și prin mediul de lucru și încercăm să îi păstrăm alături de noi cât mai mult timp. Vedem cariera angajaților noștri, fie ei vechi sau noi, ca pe un angajament pe termen lung și investim în potențialul lor.

Este un parteneriat adevărat: angajații sunt sprijiniți în fiecare etapă, cu oportunități continue de a crește în companie cu sprijinul colegilor și prin formare profesională. Îi încurajăm să fie vizibili și să își facă vocea auzită, să își evalueze punctele tari și punctele slabe în mod onest și să primească feedback de la colegi. Suntem una dintre puținele companii din România care încurajează oamenii, în special cei care tocmai își încep cariera, să-și descopere pasiunile și interesele în diferite domenii.

Pe lângă acest sprijin pe care îl oferim de la început și pe tot parcursul profesional în companie, toate programele de dezvoltare și învățare de care beneficiază angajații, toate beneficiile care vin la pachet cu munca în Philip Morris România sunt menite să creeze un mediu de lucru în care aceștia să se simtă sprijiniți, respectați, implicați și să aibă oportunitățile necesare pentru a se dezvolta.

În ultimul an, am adăugat noi metode de retenție a angajaților la cele deja existente pentru a spori acest sentiment de bine în companie. Printre acestea se numără consilierea psihologică la distanță, extinderea gamei de cursuri și oportunități de dezvoltare profesională, activități în care angajații îi pot implica și pe copii lor, precum și ateliere care se desfășoară de la distanță și care au loc  periodic.

Eforturile noastre în crearea unui mediu de lucru în care angajații să se simtă sprijiniți, respectați, implicați au fost încununate de certificările pe care le-am obținut în ultimii ani. Acestea ne arată că suntem pe drumul cel bun, iar cei care sunt interesați de o poziție în cadrul companiei sau lucrează deja la Philip Morris de mai mulți ani caută sau apreciază acest lucru.

Anul acesta, pentru al șaptelea an consecutiv, am primit certificarea ”Angajator de Top / Top Employer” în România și pentru al cincilea an consecutiv la nivel internațional. Această certificare reprezintă o recunoaștere a excelenței în practicile de resurse umane și a abilității de a îndeplini nevoile unei forțe de muncă moderne.

O altă certificare de care suntem foarte mândri este EQUAL-SALARY Certification, o validare importantă în drumul companiei noastre către crearea unui loc de muncă mai incluziv și echilibrat în funcție de gen. Filosofia Philip Morris International este de a oferi oportunități egale femeilor și bărbaților – plata egală pentru munca egală, respectiv oportunități de dezvoltare similare, măriri salariale, beneficii etc., care să nu fie influențate de gen. Aceasta ar trebui să reprezinte normalitatea într-o companie.

AFACERI.news: Care sunt atuurile pe care se bazează PMI pentru a-i convinge pe cei mai buni, talentați și potriviți candidați să se alăture companiei?

Luminița Florea: Îmi place să spun că Philip Morris International și Philip Morris România oferă angajaților mai mult decât cariere, oferă provocări personalizate. Spun acest lucru deoarece o carieră la Philip Morris înseamnă învățare continuă și contribuția la transformarea unei companii și a unei industrii.

Philip Morris International este în plin proces de transformare.

Ne-am angajat să construim un viitor fără fum, o transformare ambițioasă, fără precedent în industria în care activăm. Activitatea companiei se schimbă la nivel global și această transformare este susținută de cei peste 71.000 de angajați din toată lumea. Fiecare dintre aceștia are o contribuție importantă în acest proces.

Îi încurajăm angajații să își asume riscuri, să gândească deschis și să exploreze noi aptitudini și teritorii. Acest lucru, combinat cu cultura noastră bazată pe performanță, incluziune și diversitate, este o oportunitate pentru ei de a se dezvolta, de a pune umărul activ la acest obiectiv comun de a construi un viitor fără fum, iar în acest proces pot fi siguri că îi vom motiva și susține să își pună ideile în practică.

Ne străduim să oferim cât mai multe oportunități de participare în proiecte locale sau internaționale prin care angajații investesc în propria dezvoltare, dar își pun și amprenta în companie, o situație din care ambele părți câștigă: colegii noștri ajung acolo unde își doresc, iar la schimb primim talentul de care avem nevoie pentru a rămâne o companie de top.

Transformarea companiei nu înseamnă doar o nouă categorie de produse, ci și o transformare internă, o schimbare a profilului companiei, dar și a angajaților, iar brandul de angajator #MakeHistory reflectă agenda companiei cu privire la obiectivul de a construi un viitor fără fum, dar și la incluziune și diversitate.

Pilonii pe care este construit #MakeHistory au la bază angajamentul pe care ni l-am asumat pentru a face acest lucru și pentru a revoluționa industria tutunului: ”o schimbare revoluționară”, ”construim viitorul”, ”mai puternici împreună” și ”experiențe nelimitate”.

#MakeHistory este expresia acestei schimbări, avem convingerea că transformăm industria, scriem istorie și toți suntem parte a acestei transformări, așa încât îi așteptăm alături de noi pe toți aceia care se simt provocați de misiunea noastră și se regăsesc în aspirațiile noastre.

scroll to top