Închide

Seceta, coșmarul apicultorilor. Miere mai puțină și mai scumpă

Avatar
beekeeper, bees, offspring

Fotografie de Lichtsammler pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Miere mai puțină și mai scumpă. După un an agricol dificil, problemele nu îi ocolesc nici pe apicultori. Din cauza secetei, albinele nu găsesc suficient polen, iar producția de miere a fost serios diminuată. Pentru că nu reușesc să-și mai recupereze cheltuielile, mulți apicultori vor să renunțe la această activitate, transmite TVR.

Seceta din acest an i-a lovit în plin nu doar pe agricultori, ci și pe crescătorii de albine. În lipsa precipitațiilor, producția de miere s-a redus la mai puțin de jumătate față de anii obișnuiți. Dacă, în mod normal, dintr-un stup apicultorii obțin aproape 80 de kilograme de miere, anul acesta, cantitatea maximă este de cel mult 20 de kilograme. Mulți se tem că nu-și vor recupera nici cheltuielile.

Mihai Apostolescu este printre cei mai cunoscuți crescători de albine din Prahova. Doar că anul acesta nu prea are ce să vândă. În cei peste 200 de stupi, albinele nu s-au înmulțit așa cum trebuia. De vină a fost clima. Doar salcâmul a reușit să salveze o parte din producție.

„Seceta care a venit după floarea-soarelui, în a doua parte a verii, ne-a afectat, albinele sunt stresate, fiind în strânsă legătură cu mediul și, atunci, și producția e redusă. Ne influențează prețul petrolului, ambalajele s-au scumpit, prețul internațional al mierii a rămas acolo sau a scăzut”, a declarat pentru TVR Mihai Apostolescu, apicultor.

Din cauza costurilor care au crescut substanțial, mulți apicultori se gândesc să renunțe la activitate. În Prahova, de exemplu, au rămas mai puțin de 500.

scroll to top