Închide

Șefa FMI vede o recesiune inerentă: “Perspectivele s-au întunecat semnificativ”

Avatar
cabin, countryside, storm

Fotografie de StockSnap pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Directoara generală a Fondului Monetar Internațional (FMI) a anunțat că perspectivele economiei mondiale s-au “întunecat semnificativ” începând din aprilie, astfel că nu poate exclude o posibilă recesiune globală anul viitor din cauza riscurilor ridicate.

Într-un interviu acordat agenției Reuters, Kristalina Georgieva a declarat că, în următoarele săptămâni, FMI va revizui în scădere, pentru a treia oară în acest an, prognoza de creștere globală pentru 2022, în prezent de 3,6%. Economiștii FMI finalizează noile date, a precizat ea.

“De la ultima noastră actualizare, din aprilie, perspectivele s-au întunecat semnificativ”,

a spus Georgieva, enumerând, în acest sens, accentuarea inflației în întreaga lume, creșterea ratelor dobânzilor, încetinirea creșterii economice în China și sancțiunile succesive împotriva Rusiei pentru ofensiva din Ucraina.

Riscuri mai mari în 2023

“Ne aflăm în ape foarte agitate”, a spus șefa FMI, citată de dcnews.ro. Întrebată în legătură cu posibilitatea unei recesiuni globale, Georgieva a spus că “riscul a crescut, așa că nu putem exclude un astfel de scenariu”. Datele economice recente arată că mai multe economii majore, inclusiv China și Rusia, s-au contractat în al doilea trimestru, a explicat oficialul FMI, menționând că riscurile vor fi și mai mari anul viitor.

“Va fi un 2022 complicat, dar 2023 poate și mai complicat”, potrivit Kristalinei Georgieva. “Riscurile de recesiune sunt sporite în 2023”, a spus ea, subliniind că este crucial să se controleze actuala creștere a prețurilor.

Euro s-a apropiat joi de minimul ultimelor două decenii în raport cu dolarul, în condițiile în care problemele energetice ale Europei aruncă o umbră lungă asupra perspectivelor economice. Moneda europeană s-a stabilizat la 1,01845 dolari, după ce miercuri a scăzut până la 1,01615 dolari, pentru prima dată de la sfârșitul anului 2002.

scroll to top