Închide

Impactul sistemului bancar în economie în 30 de ani, de 2 ori mai mare decât PIB-ul României

Avatar
money, bank, deposit

Fotografie de Alexsander-777 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Impactul economic al sistemului bancar din România este estimat la 2.247 miliarde lei în perioada 1990-2020, potrivit studiului ”Contribuţia sistemului bancar în economie în ultimii 30 de ani”, realizat de KPMG Advisory, la solicitarea Asociaţiei Române a Băncilor.

Impactul industriei bancare asupra producţiei de bunuri şi servicii se cifrează la 2.087 miliarde lei, în timp ce impactul asupra gradului de remunerare a angajaţilor şi a consumului gospodăriilor este de 160 miliarde lei.

Totalul impactului direct, indirect şi indus în producţia de bunuri şi servicii adus de sistemul de intermedieri financiare, în perioada 1990-2020, raportat la PIB-ul înregistrat de România în 2020, a fost de 198%, se arată în studiu.

Aportul sectorului de intermedieri financiare din România poate fi cuantificat în mod direct sub forma ponderii sectorului în PIB. În funcţie de an, sectorul de intermedieri financiare a contribuit în mod direct între 2,5% şi 3,5% raportat la PIB. Pentru perioada 1990-2020, aportul direct la producţia de bunuri şi servicii a fost de 1.546 miliarde lei.

“Activitatea sectorului de intermedieri financiare în România conduce şi la un efect suplimentar de 10%, sub forma indirectă, asupra economiei din România. Acest efect provine în urma creşterii consumului intermediar sau indirect de bunuri şi servicii de pe piaţa din România ca urmare a activităţii de intermediere financiară. Activitatea de intermediere financiară reprezintă un stimulent pentru activitatea economiei României, în general, prin creşterea consumului de bunuri şi servicii generată de către activitatea de creditare. Impactul economic total (direct, indirect şi indus) se ridică la 1,26 din valoarea veniturilor aduse ca şi aport la PIB de către sistemul bancar”, se spune în lucrarea KPMG Advisory, remisă joi AGERPRES.

Valoarea totală a creditelor noi acordate între 2007-2020, conform datelor BNR, s-a ridicat la 1.013 miliarde lei, acestea reprezentând o pondere de 96% din PIB-ul din 2020. Această valoare este de 3,6 ori mai mare decât soldul creditului neguvernamental din anul 2020.

Din perspectiva impactului asupra gradului de remunerare a angajaţilor şi a consumului gospodăriilor, sectorul de intermedieri financiare din România susţinea la finalul anului 2020 un număr de angajaţi de 52.650. Ca impact direct, remuneraţia salariaţilor sectorului de intermedieri financiare a totalizat 131 miliarde lei, în perioada 1990-2020.

“Impactul indirect asupra gradului de remunerare a angajaţilor din România arată un efect suplimentar de 9% din valoarea totală a remuneraţiilor din sector. Consumul angajaţilor din sector, generează acest efect sub forma cererii adiţionale de produse şi servicii şi creării de locuri de muncă în alte industrii, în mod indirect. O bună parte a remuneraţiilor angajaţilor din cadrul sectorului de intermedieri financiare se reîntoarce în economie sub forma consumului din cadrul gospodăriilor. Pentru România perioadei 1990-2020, acest efect de tip indus conduce la o creştere de 13% a consumului gospodăriilor din România. În afară de impactul direct, indirect şi indus în producţia de bunuri şi servicii adus de sistemul de intermedieri financiare, acest sector a contribuit la evoluţia societăţii româneşti prin iniţiative sociale, desfăşurate prin programe de CSR ample, formarea angajaţilor proprii, a societăţii, precum şi prin introducerea de instrumente şi susţinerea de iniţiative digitale care au dus la modernizarea societăţii şi alinierea la standardele europene”, conform studiului.

scroll to top