Șeful ANPC îi răspunde guvernatorului BNR: ”Ne facem treaba bine şi deranjăm anumite interese”
Preşedintele ANPC, Horia Constatinescu a declarat joi, despre preluarea de către Banca Națională a României (BNR) a atribuțiilor Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) privind protecția consumatorilor de produse și servicii bancare, că BNR ”nu e, din păcate, singura instituţie care îşi doreşte în ultima perioadă să ne ia din atribuţii şi că arată că îşi fac treaba bine şi că deranjează probabil anumite interese”, potrivit News.ro.
Horia Constantinescu a fost întrebat despre intenţia BNR de preluare a protecţiei consumatorilor de servicii bancare de la ANPC.
”Nu mi se pare justificată, nu este din păcate singura instituţie sau singura entitate care îşi doreşte în ultima perioadă să ne ia din atribuţii. Arată, în opinia noastră, că ne facem treaba bine şi că deranjăm probabil anumite interese. Mă gândeam că poate se aşează umăr lângă umăr cei care doresc să ia din atribuţii, împreună cu cei de la Sanitar Veterinar, cu cei de al Banca Naţională şi împreună iniţiază un act normativ de desfiinţare a ANPC şi atunci se simplifică toate aceste situaţii”, a spus şeful ANPC.
Acesta a adăugat:
”Nu trebuie să uităm că Autoritatea noastră, în raport cu instituţiile bancare, a avut o sumă destul de importantă de acţiuni de control demarate, marea majoritate câştigate în instanţă, cdea mai recentă şi mai răsunătoare, raportată la una dintre băncile celebre din România, a reuşit să aducă înapoi unui număr de peste 9.000 de consumatori.”
Comentariile șefului ANPC vin în contextul în care, într-o adresă către Senat în legătură cu poziția instituției față de un proiect legislativ vizând creșterea incluziunii financiare, Banca Națională a României (BNR) afirmă că dorește preluarea atribuțiilor ANPC privind protecția consumatorilor de produse și servicii bancare.
Motivul acestei schimbări de atitudine a BNR, care a cedat înainte de criză protecția consumatorilor de servicii bancare la ANPC, fără a transfera și personal sau expertiză, nu este clar.
Inițiativa vine în contextul unor succese înregistrate de ANPC în demersurile sale de protecție a clienților băncilor în fața practicilor comerciale incorecte, precum soluționarea recentă în justiție a disputei cu Raiffeisen Bank. Banca a fost obligată să restituie pentru mii de clienți sumele provenite din recalcularea ratelor la creditele în lei, euro și franci elvețieni în perioada 2006-2009, diferențele totalizând peste 19 milioane euro.
De asemenea, au existat numeroase situații în care BNR a îmbrățișat de mai multe ori punctele de vedere ale băncilor în cadrul disputelor privind anumite inițiative legislative, de exemplu, discuțiile pe marginea adoptării legii dării în plată.