Închide

Șeful băncii centrale suedeze avertizează: Bitcoin-ul nu va putea scăpa de reglementare

Avatar
hand, man, bitcoin

Fotografie de geralt pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Este foarte puțin probabil ca Bitcoin sau alte criptomonede să poată evita controlul prin reglementare, în condițiile în care autoritățile de supraveghere din întreaga lume vor fi chemate să răspundă la popularitatea în creștere a acestui fenomen financiar, consideră guvernatorului băncii centrale din Suedia (Riksbank), citat de Bloomberg.

Deși oficialii băncilor centrale și-au exprimat scepticismul aproape unanim față de Bitcoin și de celelalte criptomonede, acestea au continuat să-și construiască popularitatea pe entuziasmul unui public tot mai numeros. Acest lucru i-a determinat pe unii dintre giganții financiari să privească foarte atent piața, iar marile bănci de pe Wall Street, precum Goldman Sachs, oferă acum servicii de tranzacționare legate de piața criptomonedelor.

“Când ceva devine suficient de mare, intră în calcul aspecte precum interesele consumatorilor și problematica spălării banilor. Există, deci, suficiente motive întemeiate să credem că reglementarea va apărea, la un moment dat”, a declarat luni guvernatorul Riksbank, Stefan Ingves.

Nu este deloc clar cum va putea fi reglementat un produs conceput tocmai pentru a se sustrage controlului autorităților naționale.

Chiar și așa, autoritățile încearcă deja să o facă. China, în special, și-a intensificat în ultima perioadă presiunea asupra pieței criptomonedelor. Banca Populară Chineză a anunțat recent instituțiile financiare că nu li se permite să accepte plata prin criptomonede, anunț care a urmat unei prigoane împotriva așa-numiților ”mineri” de criptomonede. Există însă semne că traderii sunt încă activi, ceea ce arată amploarea situației și a dificultății de a stăvili entuziasmul de pe piețe.

În SUA, oficialii Rezervei Federale studiază ”diferite modalități de a aborda această problemă”, a declarat în urmă cu câteva zile Randal Quarles, vicepreședintele comisiei de supraveghere din cadrul Fed. Totuși, agențiile federale au nevoie de timp pentru a analiza abordarea normativă corectă, înainte de a putea crea apoi un cadru de supraveghere, a adăugat el.

În Uniunea Europeană, Comisia a supus chestiunea unei dezbateri, pentru a încerca să afle modul cel mai potrivit de a crea un cadru de reglementare pentru activele criptografice. În septembrie anul trecut, Comisia Europeană a propus un regim pilot pentru infrastructurile pieței interesate de tranzacționarea activelor criptografice.

E-monedele naționale, un fel de concurență reglementată pentru criptomonede

Suedia, alături de China, este una dintre țările cele mai avansate în eforturile sale de a dezvolta o monedă digitală a băncii centrale. De asemenea, autoritățile monetare de la Stockholm încearcă să se pregătească pentru dispariția numerarului ca formă de plată și încearcă să se asigure că criptomonedele nu vor fi cele care vor umple golul rămas.

În această privință, Stefan Ingves estimase  anterior că banca centrală a Suediei ar putea avea propria e-coroană în aproximativ cinci ani.

Reglementarea criptomonedelor ”va apărea, probabil, la momente diferite în zone diferite”, a spus Ingves.

Ministrul pentru Piețele Financiare din Suedia, Åsa Lindhagen, a declarat că guvernul de la Stockholm este deja pe cale să înăsprească standardele pentru platformele de schimb și trading de active criptografice. Lindhagen spune că aceste demersuri ale autorităților suedeze sunt ”parte a unor acțiuni la nivel internațional”.

Ea a mai spus că gestionarea riscurilor de spălare a banilor prin intermediul criptomonedelor reprezintă o problemă de maximă importanță, care va necesita o muncă asiduă, transfrontalieră.

scroll to top