Închide

Ou cu surprize | Injecțiile pentru slăbit pot duce la creșterea numărului de sarcini nedorite

Avatar
Obezitate Sarcina Foto Antonio Diaz Getty Images

Foto: Antonio Diaz/Getty Images

Timp de citire: 3 minute
  • Injecțiile de pierdere în greutate au un efect secundar semnificativ: mulți utilizatori raportează șocant de multe sarcini nedorite.
  • Acest lucru nu are de-a face doar cu fertilitatea crescută cauzată de pierderea în greutate.
  • În ultimii ani a existat o adevărată isterie mediatică în jurul injecției pentru pierderea în greutate.

Celebritățile și influencerii pun slăbirea imediată pe seama efectului medicamentului, iar experții vorbesc, de asemenea, de o descoperire epocală în lupta împotriva obezității. Rapoartele din mass-media s-au înmulțit rapid în legătură cu medicamentul, care este de fapt folosit pentru a trata diabetul.

Dar în prezent, oamenii citesc din nou tot mai mult despre acest medicament-minune. Motivul pentru acest lucru este reprezentat de relatările din social media de la utilizatori. Din ce în ce mai mulți dintre ei postează că au rămas însărcinate de la terapia de pierdere în greutate a medicamentului – uneori au vrut, alteori nu. Unele rapoarte media vorbesc despre un adevărat “Ozempic baby boom”. Ozempic este denumirea comercială pentru ingredientul activ conținut în seringa de pierdere în greutate. Medicamentul este, de asemenea, vândut în doze mai mari sub numele de Wegovy.

Obezitatea este un motiv frecvent pentru dorința neîmplinită de a avea copii

Până în prezent, acestea sunt doar observații anecdotice. Nu s-a dovedit științific că medicamentul duce la o creștere a numărului de sarcini. Dar, din punct de vedere medical, acest efect secundar nu ar fi atât de surprinzător, spune Michael Feichtinger, specialist în ginecologie și obstetrică și director al unui centru de fertilitate, pentru cotidianul austriac DerStandard.

Există de mult timp numeroase studii privind medicamente foarte asemănătoare cu injecția pentru pierderea în greutate care confirmă: aceste medicamente duc la faptul că utilizatoarele au un ciclu mai regulat, iar pierderea în greutate are un efect pozitiv și asupra fertilității lor. Acest lucru este cunoscut din numeroasele sondaje privind operațiile de bypass gastric.

“Ne putem aștepta ca efectul cu Ozempic să fie similar”,

spune Feichtinger.

Pentru că excesul de greutate are un efect negativ asupra unei eventuale dorințe de a avea copii pe mai multe planuri. La bărbați, producția de spermă are de suferit, iar la femei, ciclul este afectat.

“Insulina este un hormon, iar grăsimea este un țesut producător de hormoni. Dacă balanța hormonală este dezechilibrată din cauza excesului de greutate, acest lucru afectează și producția hormonală a ovarelor”,

explică Feichtinger.

De fapt, pentru din ce în ce mai multe cupluri, excesul de greutate este factorul decisiv pentru o dorință neîmplinită de a avea copii. Feichtinger estimează că, în aproximativ 20-30% din toate cazurile, tendința este în creștere:

“Avem o cerere în creștere în centrul de fertilitate din partea cuplurilor care sunt grav obeze”,

raportează el.

În medicina reproductivă, se folosesc din ce în ce mai des medicamente precum injecțiile pentru pierderea în greutate.

“Femeile grav supraponderale pot rămâne însărcinate fără inseminare artificială. Șansele de reușită sunt mari”,

spune Feichtinger.

Eficacitatea pilulei poate fi redusă

Boom-ul natal în rândul utilizatorilor de injecții pentru slăbit ar putea avea și un al doilea motiv. Experții speculează că medicamentul ar putea influența eficacitatea pilulei.

Există cu siguranță explicații plauzibile pentru acest lucru. Acest lucru se datorează faptului că medicamente precum Ozempic sau Wegovy întârzie golirea gastrică și afectează modul în care alimentele sunt absorbite în tractul gastrointestinal.

“Acest lucru ar putea avea un impact și asupra medicamentelor administrate pe cale orală și ar putea reduce eficacitatea pilulei”,

spune Feichtinger.

Așadar, eficacitatea contraceptivă poate scădea în timp ce fertilitatea crește. Prin urmare, producătorii de medicamente comparabile le sfătuiesc pe femeile care folosesc pilula să folosească și prezervative – cel puțin în faza inițială a administrării lor.

De asemenea, Feichtinger le sfătuiește pe femeile care folosesc injecția pentru slăbit și care nu doresc să rămână însărcinate să folosească un contraceptiv suplimentar. Aceasta și pentru că utilizarea continuă în timpul sarcinii ar putea fi periculoasă. Medicamentul nu este, de altfel, aprobat și pentru femeile însărcinate.

scroll to top