Șeful celui mai aglomerat aeroport din lume: ”Nu există alternativă la pașapoartele COVID!”

, ,
Autor:    -  
dubai, airport, united arab emirate
Aeroportul din Dubai. Fotografie de credondo pe Pixabay

Timp de citire: 4 minute

Paul Griffiths, șeful aeroportului din Dubai, cel mai aglomerat aeroport din lume pentru traficul internațional de pasageri, a declarat pentru BBC că pașapoartele Covid sunt singura modalitate de a relua traficul de pasageri, în masă, fără restricții: ”Nu cred să existe vreo alternativă!”

Criticii acestui tip de sisteme digitale de acces la transportul aerian susțin că în acest fel sunt discriminați cei care nu pot fi vaccinați, din motive obiective.

Griffiths spune însă că este un susținător până la capăt al acestor ”pașapoarte”, despre care spune că sunt ”inevitabile”.

“Cred că problema nu este pașaportul de vaccin și discriminarea pe care ar induce-o, ci nevoia stringentă de a relansa totul și de a putea susține un program adecvat de vaccinare echitabilă la nivel global”, a spus el.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Consiliul Mondial al Turismului se numără printre organizațiile multinaționale care se opun pașapoartelor de vaccinare, pe fondul temerilor că vor crea o ”societate pe două niveluri”.

Luna trecută, dr. Mike Ryan de la OMS și-a reiterat îngrijorarea cu privire la problemele etice și de echitate pe care le ridică pașapoartele vaccinale.

”Sunt chestiuni care nu pot fi ignorate, mai ales într-o lume în care vaccinul este distribuit într-un mod atât de inechitabil”, a spus el.

Industria aviatică sângerează abundent

Industria aviatică este într-o căutare disperată de modalități de a-și crește viteza relansării după daunele majore provocate de restricțiile guvernamentale și de prăbușirea încrederii pasagerilor în călătoriile internaționale, dar și în securitatea sanitară la bordul aeronavelor.

Potrivit Grupului de Acțiune pentru Transportul Aerian, industria și-a adus o contribuție anuală de 3,5 trilioane de dolari la economia globală înainte de pandemie. Având în vedere că multe aeronave stau în continuare în hangare, cifrele prezentate de Aeroportul Internațional din Dubai s-au prăbușit în mod similar cu restul industriei.

Chiar și așa, 2020 a fost al șaptelea an consecutiv în care aeroportul din Dubai a fost cel mai aglomerat aeroport din lume pentru traficul internațional de pasageri, după ce a depășit Heathrow din Londra, în 2014.

Un număr record de 86,3 milioane de persoane au trecut în 2019 prin porțile aeroportului din Emirate, dar, pe măsură ce pandemia de coronavirus a oprit zborurile, numărul pasagerilor a scăzut cu 70%, la doar 25,8 milioane anul trecut.

Griffiths își dorește ca acest număr să crească din nou:

”Trebuie să schimbăm abordarea și să dăm prioritate mai degrabă gestionării riscurilor decât evitării lor, pur și simplu. Nu cred că lumea poate supraviețui fără această mobilitate prea mult timp, social și economic, dar este totuși de înțeles de ce țările din întreaga lume sunt foarte conservatoare din acest punct de vedere. Ultimul lucru pe care îl dorește orice politician este un val de infectări la el acasă.”

Anul trecut, Emiratele Arabe Unite au raportat o scădere economică de 6,1%, pe fondul încetinirii economice la nivel global. Pentru Dubai, un hub major de transport din Orientul Mijlociu, care joacă un rol cheie în transportul între Orient și Occident, reluarea în masă a călătoriilor cu avionul este esențială pentru repararea daunelor din 2020.

Griffiths adaugă:

”Orașul a fost construit tocmai ca un hub global și a permis dezvoltarea unui centru comercial și turistic extraordinar aici în Emiratele Arabe Unite. Deci, suntem destul de dependenți, pentru că măcar 35% din PIB se bazează pe călătorii și pe turism, deci aici a fost un efect dramatic.”

Pentru a trece prin criză, aeroportul a redus costurile închizând terminale întregi, metodă prin care a evitat să ceară un ajutor de salvare din partea guvernului din Dubai.

„Am reușit să ajungem într-o poziție în care să ne putem acoperi toate costurile cu aproximativ 20% din veniturile curente”, explică Griffiths.

El mai spune că, din cele 8.500 de locuri de muncă din schema aeroportului înaintea crizei, au mai rămas abia 2.500.

“A fost multă durere pentru mulți oameni, dar acum suntem bine poziționați pentru a ne reveni.”

Soluții de repornire

Dorința de relua călătoriile internaționale, evitând totodată apariția unor noi focare de Covid-19 a dus la apariția mai multor variante de documente de călătorie Covid: Uniunea Europeană, G20 și Asociația Internațională a Transportului Aerian lucrează toate la proiectele unor asemenea documente.

Griffiths spune că pasagerii curselor aeriene se pot bucura de ”o curățenie de spital”, iar distanțarea fizică și insistența asupra purtării măștii au devenit reguli de netăgăduit.

Tehnologia contribuie, la rândul său, la oprirea răspândirii virusului, prin accelerarea formalităților de check-in fără contact.

Când vine vorba de reguli, pasagerii ”le respectă extrem de bine, pentru că ne asigurăm că așa se întâmplă”, spune Griffiths. ”Avem o privire foarte, foarte atentă și scrutătoare asupra lor: 6.000 de camere CCTV urmăresc fluxul pasagerilor, pentru că, evident, trebuie să menținem totul într-o ordine dinamică, pentru a menține totul în siguranță.”

Dacă va fi ca traficul aerian internațional să se repornească, ”fiecare țară este chemată să decidă care sunt cerințele de intrare pe teritoriul ei, iar fiecare companie aeriană și aeroport nu are decât să le aplice”, spune Griffiths.

“Dacă toate acestea funcționează și toată lumea contribuie la respectarea regulilor, pașapoartele vaccinale vor fi un mod foarte, foarte simplu de a călători fără alte feluri de documente în întreaga lume”.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!