Închide

Șeful de cabinet al lui Orbán acuză Comisia Europeană de ”rasism” și ”anti-maghiarism”

Avatar
Hungarian parliament at night

Fotografie de Kirandeep Singh Walia pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

Decizia Comisiei Europene de a suspenda acordarea granturilor din fonduri europene pentru universitățile maghiare este o răzbunare anti-maghiară, fundamentată pe criterii de rasă, din cauza poziției Budapestei față de politicile europene de migrație, de comunitățile LGBTQ+ și de starea statului de drept în Ungaria, a declarat Gergely Gulyás, șeful de cabinet al premierului maghiar Viktor Orbán, citat de publicațiile Telex.hu și Euractiv.com.

În decembrie, Comisia Europeană a suspendat finanțarea UE pentru programele Erasmus și Horizon pentru unele universități din Ungaria, după ce autoritățile maghiare nu au renunțat la practica lor obișnuită de a numi politicieni apropiați guvernului în consiliile de administrație în cadrul a 21 de instituții de învățământ superior conduse de așa-numitele ”fundații publice”. Decizia a afectat mii de studenți și profesori care învață în universități din străinătate.

În februarie, mai mulți politicieni, printre care ministrul Justiției Judit Varga și ministrul de externe Péter Szijjártó, și-au dat demisia din consiliile de administrație ale fundației care gestionează conducerea universităților, pe fondul presiunilor UE.

Gulyás a catalogat decizia Comisiei Europene drept ”răzbunare anti-maghiară, fundamentată pe criterii de rasă”, scrie Telex.hu.

După ce a fost rugat să explice mai pe larg la ce se referă când amintește de ”rasă”, acesta a revenit și a precizat că este vorba despre o răzbunare anti-maghiară, iar mențiunea sa legată de rasă se referă mai degrabă la apartenența la o națiune sau la o cultură.

”Comisia Europeană ar putea să evalueze stadiul îndeplinirii angajamentelor Ungariei undeva în aprilie-mai”, a declarat tot joi ministrul dezvoltării regionale Tibor Navracsics, pentru postul Inforádió.

Chestiunea în cauză este doar o nouă etapă din dispută veche pe care guvernul de la Budapesta o poartă cu instituțiile europene cu privire la independența judiciară, la libertățile academice, la sistemul de azil și migrație și la drepturile comunității LGBT+.

În centrul criticilor UE se află Legea privind Protecția Copilului, adoptată în iunie 2021, care a lărgit sfera de acțiune împotriva infractorilor pedofili și a interzis expunerea publică a oricăror aspecte legate de homosexualitate la care ar putea avea acces copiii minori.

În decembrie, Comisia a declarat că va bloca fondurile de coeziune destinate Ungariei, în valoare de 22 de miliarde de euro, până când guvernul maghiar va îndeplini condiționalitățile politice.

Comisia Europeană nu a dorit să comenteze declarațiile lui Gergely Gulyás.

scroll to top