Șeful eJobs, despre efectele AI în piața muncii | Meserii sigure și puse în pericol de tehnologie

, ,
Autor:    -  
dream job, search, application
Fotografie de geralt pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Economiile țărilor europene suferă în acest moment, iar asta se vede în locurile de muncă, opinează directorul executiv al platformei de recrutare online eJobs, Bogdan Badea, într-o emisiune la Radio Europa Liberă. El trece în revistă schimbările de pe piața muncii sub efectul evoluției inteligenței artificiale (AI), precum și despre meseriile ”sigure”, influențate mai puțin de aceasta, din perspectiva potențialilor angajați.

”Nu este o situație roz pe nicăieri în Europa. În ultimii ani aveai unde să fugi când aici, în România, era mai rău, pentru că erau foarte multe locuri de muncă și foarte bine plătite. Nu prea mai sunt așa de multe în prezent”,

spune Badea.

Industria auto suferă puternic, susține acesta:

”În 2025 nu se vede o revenire spectaculoasă decât dacă se întâmplă niște evenimente deosebit de fericite în Europa, să zicem, terminarea războiului din Ucraina sau reluarea creșterii economiilor Germaniei, Franței, Marii Britanii.”

Dacă ar fi să mizeze pe anumite domenii în care îți poți găsi ușor loc de muncă, spune că ar alege întotdeauna ca exemplu zona medicală:

”Doctori, asistente medicale se caută și în Anglia și în Franța și în Olanda. Este bătaie pe ei. Inginerii, la fel, sunt căutați în tot globul, piloți de avioane, arhitecți și multe meserii din acestea foarte specializate, în IT există job-uri multe pentru specialiști, seniori, experți.”

În aceste domenii, oricât de mult vor fi ele influențate de inteligența artificială, oamenii își găsesc și își vor găsi loc de muncă:

”Meseriile generaliste și facultățile generaliste sunt afectate, adică marketing, management, relații publice, ceva care nu are neapărat o aplicabilitate de mâine și în care specialistul respectiv nu este căutat la nivel european.”

Cei aflați la început de drum își găsesc tot mai greu locuri de muncă

Schimbările fundamentale pe piața forței de muncă sunt în zona de entry level, de juniori, pentru că nu mai sunt poziții pentru cei aflați la început de drum, iar majoritatea companiilor caută specialiști și seniori:

”Volumul de contracte pe anumite zone ale companiilor a scăzut și avem și AI-ul, inteligența artificială, care chiar influențează, pentru că poți să faci în acest moment cu un senior, cu un specialist, care știe să-l folosească, mult mai multe lucruri decât ai avea nevoie să facă un junior”,

spune Bogdan Badea.

Ce pot să facă juniorii, tinerii, în aceste condiții? În primul rând, să dea dovadă de flexibilitate și adaptabilitate, să învețe cât mai multe și diverse lucruri, să-și găsească un prim job cât mai devreme, spune Badea:

”Voluntariatul, job-urile cât mai devreme vor face diferența în momentul în care vei dori primul job cu adevărat în domeniul pentru care te pregătești.”

Recomandarea lui este ca tinerii să își propună să devină independenți financiar cât mai devreme:

”Să învețe o meserie, să învețe cum e să lucreze în echipă, ceea ce nu prea te învață extraordinar de mult școala românească, deci să înceapă devreme.”

Cine scapă de stresul pierderii locului de muncă?

Angajații care suferă cel mai puțin de stresul pierderii locului de muncă sunt cei care ocupă posturi căutate, cele în care știi că îți găsești loc de muncă a doua zi, așa că stresul se transformă în relaxare. Totuși, nu neapărat job-urile în sine sunt lipsite de stres, spune Bogdan Badea:

”Nu cred că un doctor în acest moment în România este stresat că își va pierde job-ul sau un pilot de avioane, când e cerere globală. Nu cred că vreun șofer de TIR în acest moment e stresat, pentru că e cea mai dorită meserie în Europa, în continuare.”

Probabil singura zonă în care job-urile nu sunt foarte stresante, pentru că nu ai absolut niciun indicator de performanță, plus că nu ai o responsabilitate așa cum are poate un medic sau un pilot, este zona de bugetar, crede Badea.

”Nu cred că au o problemă că n-au răspuns decât la două mail-uri azi sau n-au răspuns decât la zece cereri sau au uitat să ramburseze banii la ANAF. Adică, nu-i simt atât de stresați pe cei din sectorul bugetar. Deci, probabil, dacă vrei un job fără stres, acolo ar trebui să te uiți”,

spune acesta.

Recomandările lui Bogdan Badea pentru 2025

”Să învețe lucruri, să se expună la cursuri, să învețe limbi străine, să fie deschiși la zona de inteligență artificială și la cum să o folosească, să fie flexibili, să facă un curs de perfecționare într-un alt domeniu, să fie deschiși către joburi noi, către experiențe noi.”

Fără flexibilitate și adaptabilitate ne va fi foarte greu în următorii 5, 10 ani, spune Bogdan Badea:

”Oricărei persoane îi va fi greu să-și găsească sau să-și țină un job în următorii ani de zile, dacă nu vom fi adaptabili și flexibili. Deci, învățare continuă și accelerată.”

Emisiunea integrală poate fi urmărită aici:


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!