Șeful unuia din concernele alimentare nu admite “lăcominflația”: “Nici vorbă de greedflație!”
În conflictul cu retailerul belgian Colruyt, Mondelez are dreptate, spune directorul general belgian al companiei, Dirk Van de Put: “Discuția pe care o avem acum cu unii retaileri se bazează pe costurile viitoare.”
Mondelez este producătorul Milka, dar și a celebrilor biscuiți Oreo și 7 Days, Barni, Belvita, Cadbury, Toblerone, Tuc sau Halls. De mai multe săptămâni, cooperarea dintre Mondelez și retailerul Colruyt din Belgia a fost suspendată, ceea ce a dus la rafturi goale. Van de Put spune că producătorul trebuie să implementeze creșteri de tarife.
“Nu cred că Colruyt cunoaște structura noastră de costuri. Energia și unele materii prime pot scădea la preț, dar masa de cacao – principalul nostru cost al materiei prime – atinge cel mai ridicat nivel din ultimii șase ani. Prețul zahărului a crescut, de asemenea, la fel precum cel al ambalajelor și al salariilor. Principiul nostru este de a absorbi costurile acolo unde putem, dar în unele cazuri trebuie să le transferăm. Cu alte cuvinte, marja noastră nu crește.”,
a declarat acesta într-un interviu acordat ziarului belgian De Tijd.
Gigantul alimentar neagă “lăcominflația”
Ideea de a exploata inflația pentru a crea profituri excesive a devenit cunoscută sub numele de greedflation, un joc de cuvinte între greed (lăcomie) și inflation (inflație), adică un fel de lăcominflație.
Axat pe teoria costurilor în creștere profundă, înaltul executiv respinge astfel acuzațiile de lăcominflație sau greedflație (n.r. termenul este explicat pe larg într-un episod din #LecțiadeEconomie, disponibilă și în format audio în podcast pe homepage sau pe Spotify).
“Această percepție este vie pentru că consumatori. Ei se luptă cu inflația, dar și retailerii se află mereu într-o luptă competitivă pentru acel consumator. (Retailerii) vor să își construiască o imagine că reprezintă consumatorul. Aceasta este o strategie de marketing care este de înțeles din punctul lor de vedere. Deci nu există nicio lăcominflație din partea noastră.”
Discuția pe care Mondelez o poartă acum cu unii retaileri se bazează pe costurile viitoare.
Rezultatele din al doilea trimestru vor fi diferite de cele din primul trimestru, spune Van de Put, care subliniază că marja multinaționalei se ridică în mod tradițional la 16%, dacă se corectează costurile și veniturile excepționale.